«Φοβόμαστε ότι θα διογκωθεί το πρόβλημα της ακρίβειας και επιμένουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα μέσω των υπουργείων και εποπτικών Αρχών για να βάλει φρένο σε υπέρογκες αυξήσεις και αναπροσαρμογές που έχουν ξεκινήσει ή επίκεινται και θα τις δούμε το επόμενο διάστημα», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, η νομικός – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Καταναλωτών/ΠΟΜΕΚ «Η παρέμβαση» και αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.
Μια λύση είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής καθώς και η μείωση των έμμεσων φόρων είναι ένα ζήτημα, ανέφερε.
«Πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση και θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ισχυροποιηθούν και να εποπτεύσουν την αγορά, διότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος του καταναλωτή, αδιαφάνειας, όπως εμείς εντοπίζουμε στην αγορά ενέργειας, όπου οι αυξήσεις βλέπουμε ότι γίνονται με τρόπο αδιαφανή, όχι με βάση την νομοθεσία, προβλέψιμο και κατανοητό για τους καταναλωτές, δίκαιο και νόμιμο».
Στον τομέα της ενέργειας, οι εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν έναν όρο στις συμβάσεις τους, όπου εφόσον μεταβληθεί η οριακή τιμή του συστήματος, μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή.
«Είμαστε σε συνεννόηση και σε διαβούλευση με την ΡΑΕ, γιατί αυτό δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτο.
»Θα πρέπει να υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος και να επιβληθεί σε όλους τους προμηθευτές ενέργειας ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει τι αναπροσαρμογές μπορεί να του γίνουν.
»Αυτή την στιγμή ο όρος αυτός είναι αδιαφανής και η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταφύγει στο δικαστήριο, με την διαδικασία να είναι σε εξέλιξη».
Σε σχέση με την ΔΕΗ, επεσήμανε η κ. Καλαποθαράκου, πως αναφέρεται στους λογαριασμούς ότι από 05/08/21 η ρήτρα αναπροσαρμογής του διοξειδίου του άνθρακα, αντικαταστάθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, άρα αναμένονται αναπροσαρμογές και εκεί.
«Γιατί η χρέωση της ΔΕΗ αυτή την στιγμή είναι πιο υψηλή από των εναλλακτικών παρόχων».
Στα ράφια του σουπερμάρκετ, τέλος, σημειώνονται ήδη αυξήσεις, σημειώνει η κ. Καλαποθαράκου, που φτάνουν σε προϊόντα όπως γάλα, ζυμαρικά, φέτα, αλεύρι, δημητριακά έως και 20% και αναμένονται και περαιτέρω.
«Θα πρέπει και οι μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν και ένα κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου, όχι μόνο κέρδη.
»Θα πρέπει να υποστούν και ζημίες. Δεν είναι δυνατόν να μετακυλύονται όλα στον καταναλωτή», είπε καταλήγοντας.