Ευαίσθητα ζητήματα για τις γυναίκες και τον εμβολιασμό ενάντια στην covid-19, όπως οι παρενέργειες στην αναπαραγωγική ηλικία, οι συστάσεις σε έγκυες και θηλάζουσες, όσα έχουν ειπωθεί και αναιρεθεί στην συνέχεια, συγχύσεις και παρανοήσεις, διευκρίνισε απαντώντας στις ερωτήσεις της Ευαγγελίας Μπαλτατζή, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» η καθηγήτρια, διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου.
Οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης-πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους
«Σε αυτή την πανδημία κατάλαβα στο πετσί μου τον όρκο του Ιπποκράτη που λέει ότι θα κάνω το καλύτερο με βάση τις καλύτερες δυνατές γνώσεις που μπορώ να έχω.
»Κατά τα δύο πρώτα κύματα τα περιστατικά με έγκυες που νοσηλεύσαμε στο Αττικό δεν ήταν βαριά, ενώ δεν είχαν νοσήσει και τα έμβρυα και έτσι είχαμε αναθαρρήσει.
»Όμως από τον Ιανουάριο του 2021 είδαμε και διεθνώς και στην χώρα μας, ότι στο τρίτο τρίμηνο οι έγκυες ήταν εξαιρετικά ευάλωτες και είχαν τον κίνδυνο να διασωληνωθούν.
»Είχαμε περιστατικά χωρίς έντονη συμπτωματολογία που μέσα σε ελάχιστες ώρες χρειάζονταν επείγουσα διασωλήνωση».
Αυτή την στιγμή υπάρχουν έγκυες με covid, εκτός ΜΕΘ στο Αττικό νοσοκομείο.
Στο προηγούμενο κύμα όμως, υπήρξαν γυναίκες που χρειάστηκε να διασωληνωθούν και πήραν την δύσκολη απόφαση να το κάνουν συνεχίζοντας την εγκυμοσύνη.
«Το δέσιμο που αναπτύξαμε με αυτές τις οικογένειες μας ξαναθύμισε πόσο σημαντικό είναι το να είσαι γιατρός.
»Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μητέρα που διασωληνώθηκε και η τελευταία της κουβέντα ήταν “σώστε το παιδί μου”, η οποία όταν μετά από 16 ημέρες ξύπνησε και κατάλαβε ότι δεν ήταν έγκυος πια, φοβήθηκε ότι έχασε το μωρό της και της δείξαμε το βίντεο με το μωρό της στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των νεογνών και όταν έγινε πια καλά, είπε ότι για εμάς είστε πλέον οικογένεια».
Υψηλός κίνδυνος ενδομήτριων θανάτων στο γ’ τρίμηνο
Ειδικά για το έμβρυο, είχαμε στην Ελλάδα 4 ενδομήτριους θανάτους στο τρίτο τρίμηνο, που οφείλονταν στην ενδομήτρια λοίμωξη με covid που βρέθηκε, ύστερα από ελέγχους στον πλακούντα, παρότι οι έγκυες είχαν ήπια συμπτώματα.
Τα προστατευτικά αντισώματα περνούν και στον πλακούντα και στο μητρικό γάλα κατά τον θηλασμό, οπότε δευτερογενώς προστατεύεται και το έμβρυο.
Πρωτίστως όμως προστατεύεται η μητέρα, γιατί αυτό που δεν θέλουμε είναι να κολλήσουν στο τρίτο τρίμηνο, γιατί κινδυνεύει η ίδια και δυστυχώς υπάρχουν θάνατοι, διεθνώς και στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να έχουν αναπτύξει αντισώματα μέχρι τότε, γι’ αυτό ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Επίσης και στην διάρκεια του θηλασμού συστήνεται ο εμβολιασμός, πάλι με τα mrna εμβόλια.
Σχετικά με τους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί παλιότερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, η κ. Καλανταρίδου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα δεδομένο για σοβαρή παρενέργεια ειδικά στις νέες κοπέλες.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη προς τις νέες κοπέλες εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας γιατί μέρος του φόβου που έχουν, οφείλεται και σε διφορούμενα πράγματα που είπαμε στην αρχή αλλά και εμείς τότε δεν γνωρίζαμε.
»Η λοίμωξη covid-19 και τα εμβόλια δημιουργήθηκε ως πρόβλημα τον τελευταίο 1,5 χρόνο γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα και ο υπόλοιπος κόσμος μαθαίναμε αναγκαστικά ταυτόχρονα.
»Γι’ αυτόν τον λόγο υπήρξαν κάποιες παλινωδίες εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, για λόγους που ήταν απαραίτητοι αρχικά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλανταρίδου.
«Στις πρώτες μελέτες που έγιναν με τα εμβόλια δεν συμπεριλήφθησαν οι έγκυες και αυτό έγινε γιατί συνήθως όταν κάνεις μία κλινική μελέτη με ένα νέο φάρμακο δεν περιλαμβάνεις ιδιαίτερες ομάδες.
»Έτσι είχε δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε ελεγχθεί στην εγκυμοσύνη.
»Όταν πια έγιναν οι πρώτες μελέτες σε χιλιάδες εγκύων παγκοσμίως με τα εμβόλια mrna και δημοσιεύτηκαν, είδαμε ότι οι παρενέργειες ήταν πολύ ήπιες και αφορούσαν κυρίως πυρετό, πόνο στο σημείο της ένεσης, αρθραλγίες».
Ύστερα ήταν και το εύρημα ότι στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, ο εμβολιασμός με AstraZeneca, υπήρχε η πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων, σπάνια και θανάτων.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να ακούμε τα ερωτηματικά των γυναικών με συμπάθεια, έχουν ακούσει τόσα πολλά και έχουν μπερδευτεί» είπε καταλήγοντας η κ. Καλανταρίδου.