O καθηγητής Παθολογίας Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Ιωάννης Ιωαννίδης, μίλησε σε συνέντευξή του στο «ΚρητηTV» για την πίεση που δέχονται οι επιστήμονες και στην οποία αναγκάζονται να υποκύψουν προκειμένου να μην «εξαφανιστούν» από τον χάρτη.
«Εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν»
«Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
»Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δική τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό, ίσως με μηδενίσουν» τόνισε και πρόσθεσε:
«Έπαιρνα μηνύματα, “δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, “δεν μπορώ να μιλήσω”, “φοβάμαι να μιλήσω”, “εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν”, “θα με τελειώσουν”, “θα με ποδοπατήσουν”, “θα γίνω κομμάτια”.
»Και είχαν δίκιο. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβάστηκαν λυπάμαι, αλλά δεν τους κατηγορώ» υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε:
«Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια.
»Επιστήμονες που συνεχίζουν και εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της Επιστήμης.
»Δεν μιλάω για επιστήμονες που έχουν περίεργες ιδέες και δεν μπορούν να τις δημοσιεύσουν σε σοβαρά περιοδικά».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν η ηθική στην επιστήμη ορίζεται από αυτούς που καθορίζουν το αν θα σε πολτοποιήσουν ή όχι, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε:
«Δυστυχώς. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση εκβιασμού.
» Κάποιοι είναι πιο γενναίοι. Αλλά μπορεί η γενναιότητα να χαρακτηριστεί ως αφροσύνη, ως επιπολαιότητα.
»Ο Ιωαννίδης είναι αλαφροΐσκιωτος επειδή δεν τον ενδιαφέρει αν θα πολτοποιηθεί» τόνισε ο καθηγητής.