Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απόφαση ΣτΕ: Αποζημίωση από το Δημόσιο για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια

Απόφαση ΣτΕ: Αποζημίωση από το Δημόσιο για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ιδιαίτερα σημαντική, και ιδιαίτερα επίκαιρη, απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικήσει και να λάβει αποζημίωση από το Δημόσιο σε περίπτωση που υποστεί βλάβη της υγείας του από εμβολιασμό.

Προϋπόθεση για τη δικαίωση του πολίτη είναι να είναι νόμιμος ο εμβολιασμός στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα και με την covid-19, καθώς βέβαια και να αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε τη βλάβη στην υγεία του.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση που εξέδωσε το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ ο πολίτης που παρουσιάσει προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα ορίζει σχετικά και ο Αστικός Κώδικας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το θέμα μετά από προσφυγή μητέρας η οποία διεκδίκησε αποζημίωση μετά τον εμβολιασμό της κόρης της με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) η οποία παρουσίασε την σπανιότατη ως ανεπιθύμητη παρενέργεια νόσο της πανεγκεφαλίτιδας, από την οποία και δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ: «σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλόμενη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».

Μάλιστα στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ ζητά από την Κίνα πληροφορίες για την προέλευση του κορωνοϊού

Ανοδική τάση σημειώνει ο κορωνοΐός: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές – 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι- Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Εμβόλιο ενάντια σε όλους τους τύπους καρκίνου ισχυρίζεται πως δημιούργησε η Ρωσία

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή των πανεπιστημιακών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η φορολογική εκκρεμότητα του πατέρα του Στ. Κασσελάκη – Ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr