Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Τέτοιο μνημείο δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά λέει η Περιστέρη

Αμφίπολη: Τέτοιο μνημείο δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά λέει η Περιστέρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιο ξεκάθαρη από ποτέ εμφανίζεται η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη για την ανασκαφή στην Αμφίπολη.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ.” τονίζει σε δήλωσή της στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος.

“Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής.Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα” συμπληρώνει καταγγέλλοντας για άλλη μία φορά όσους επιμένουν χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχεία της ανασκαφής.

Όμως αυτό που υπογραμμίζει με νόημα είναι ότι “Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ” προϊδεάζοντάς μας για το τι πρόκειται να δούμε το επόμενο διάστημα.

Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Περιστέρη στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος:

«Γνωρίζω το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της μακρινής Αυστραλίας για το μεγαλύτερο ταφικό συγκρότημα που βγαίνει στην επιφάνεια, το οποίο έχει προκαλέσει δέος και συγκίνηση σε όλο τον Πλανήτη.

Αυτό το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας μου δίνει ελπίδα και όραμα στο έργο που συνεχίζω μαζί με την ομάδα των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη των Σερρών.

Η αγάπη σας είναι συγκλονιστική, είσαστε η μεγάλη μας δύναμη στο εξωτερικό και μας δίνετε πολύ κουράγιο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας ως αρχαιολόγοι.

Με συγκινεί η αγάπη σας για την ανασκαφή, που έχετε αγκαλιάσει αυτήν την ανασκαφή και υπόσχομαι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες να επισκεφθώ την Αυστραλία και να δώσω διάλεξη για τους Έλληνες και τους ξένους για όλο το χρονικό της ανασκαφής με όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικά στοιχεία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ.

Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου.

Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή, η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια.

Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία.

Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες.

Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής.

Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι “ένοικοι” του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ.

Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο.

Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις.

Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα.

Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα.

Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν.

Έχουμε άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου, το οποίο συνέχεια ενημερώνει με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό όλους τους πολίτες με κάθε λεπτομέρεια για τη δουλειά μας.

Στέλνω τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου στην Ομογένεια της Αυστραλίας και ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα.

Τρέφω σεβασμό και αγάπη για όλους τους Έλληνες που ζουν μακριά από την Πατρίδα, οι οποίοι έχουν επιλέξει κοντινούς ή μακρινούς τόπους για δεύτερη Πατρίδα τους.

Έχω και εγώ στην οικογένεια μου ομογενείς, ενώ η κόρη μου επέλεξε το Παρίσι για δεύτερη Πατρίδα της, όπου σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στη Σορβόννη και τώρα ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα εκεί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια

Ο θρόνος του άνακτα

Ανακαλύφθηκαν αποσπάσματα από δύο χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη

Αίγυπτος: Εντοπίστηκε νέο παπυρικό απόσπασμα του Εμπεδοκλή του 1ου μ.Χ. αιώνα

Νέα μελέτη για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr