Διαβάστε σχετικά για Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,
Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για τους θανάτους που θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κούβελας εκτιμά ότι με βάση το ποσοστό της θνητότητας που έχει ο νέος κορωνοϊός και αγγίζει το 0,15%, στη χώρα μας θα χάσουν τη ζωή τους έως και 15.000 άνθρωποι.
Οι θάνατοι αυτοί κατά τον κ. Κούβελα θα καταγραφούν το επόμενο διάστημα και εντός του κύματος της επιδημίας που διανύουμε.
Όπως εξηγεί:
«Η θνητότητα του κορωνοϊού είναι 0,15% συνεπώς στο ανώτατο σημείο της επιδημίας θα χάσουν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι.
»Αυτές θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουμε δεν έχουμε εμβόλιο.
»Και να εξηγήσω», συνεχίζει ο ίδιος:
«Εάν για παράδειγμα δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει ο νέος κορωνοϊός, μπορεί και να μη το διαπιστώναμε.
»Και αυτό διότι στους συνολικά 120.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας θα είχαν προστεθεί άλλοι 15.000 και θα θεωρούσαμε ότι μπορεί να πέθαναν από γρίπη ή άλλη αιτία καθώς δεν θα υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τους συνήθεις θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο».
Ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας δηλώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει τα εμβόλια για τον κορωνοϊό με ταχύτητα, καθώς για πρώτη φορά θα παραχθεί εμβόλιο με τη μέθοδο του RNA (αξιοποίηση γενετικού υλικού του κορωνοϊού).
«Υπάρχουν μόνο δύο εργοστάσια στην Ινδία αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
»Άλλωστε τα εργοστάσια αυτά θα πρέπει να σταματήσουν να παράγουν όλα τα άλλα εμβόλια για να ξεκινήσουν την παραγωγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό».