Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμφίπολη: Πώς προστάτευσαν οι αρχαίοι το μυστικό του τάφου (φωτογραφίες)

Αμφίπολη: Πώς προστάτευσαν οι αρχαίοι το μυστικό του τάφου (φωτογραφίες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζονται εντατικά από τη επιστημονική ομάδα στην Αμφίπολη, οι τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις που αναμένεται να πλήξουν και την περιοχή.

Οι εργασίες που γίνονται υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, περιλαμβάνουν διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου καθώς και την αντιστήριξη για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς.

Ειδική μέριμνα γίνεται για την στήριξη του τοίχου των Σφιγγών καθώς επίσης κατασκευάστηκε και επίπεδο εργασίας για την ασφαλή πρόσβαση, την λεπτομερή παρατήρηση και την επιθεώρηση του θόλου του πρώτου θαλάμου, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφράγματος, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά.

Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

Όμως αυτό που εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους είναι ότι στον τάφο, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχουν τρεις χώροι, οι οποίοι είναι γεμάτοι με χώμα ως την οροφή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος», η ανασκαφική ομάδα, στηριζόμενη στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας των αρχαιολόγων και των μηχανικών, πιστεύσει ότι η πλήρωση των χώρων αυτών με χώμα έγινε επί τούτου, από τους κατασκευαστές, προκειμένου να αποφευχθεί η σύληση.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι και στους τρεις χώρους, μετά τον τοίχο σφράγισης, «υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος του θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος του θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά τη σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως σχολιάζουν αρχαιολογικοί κύκλοι, έχουμε κάτι που εμφανίζεται μοναδικά, χωρίς κανένα απολύτως προηγούμενο.

Σε κανέναν μακεδονικό τάφο δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα πλήρωση με χώμα από τους ίδιους κατασκευαστές.

Σε τάφους που έχουν εντοπισθεί συλημένοι, έχουμε συγκέντρωση χωμάτων, όχι μέχρι την οροφή.

Αλλά εδώ, όπως λένε οι ανασκαφείς, η συσσώρευση ήταν ηθελημένη.

Αν αποδειχθεί ότι ισχύει, οι αρχαίοι αρχιτέκτονες επειδή προφανώς γνώριζαν ότι ο τάφος κινδυνεύει να συληθεί, ανακάλυψαν αυτόν τον απίστευτο τρόπο, για να προστατεύουν το μυστικό του τάφου ανέπαφο από τους αρχαιοκάπηλους.

amfipoli 100

amfipoli 101

amfipoli 102

amfipoli 103

amfipoli 104

amfipoli 105

amfipoli 106

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Η Γεωργία Μπίκα κατηγορείται για απαγωγή, ξυλοδαρμό, απειλή και εκβιασμό

Η εφεύρεση του τροχού μάλλον συνέβη πριν 12.000 χρόνια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από 10 φωτογραφίες – Αξέχαστες στιγμές της φετινής διοργάνωσης με χορηγό το Eurojackpot

Πέλλα: Νεκρά δύο μικρά αρκουδάκια από πυροβόλο όπλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr