Όποιος νοσεί από κορονοϊό δεν πρέπει να ντρέπεται, ούτε να έχει ενοχές, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Δημοσθένης Μπούρος.
Ο καθηγητής αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της διασωλήνωσης, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία 24ωρα.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως οι πιθανότητες επιβίωσης όταν κάποιος διασωληνωθεί είναι 50%.
Στην έκβαση παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, γιατί κάθε οργανισμός έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η μεγάλη ηλικία, οι συννοσηρότητες, ο καθυστερημένος χρόνος διασωλήνωσης, και η επάρκεια κλινών ΜΕΘ που στη χώρα μας μέχρι ώρας υπάρχει.
Παράλληλα, για το αν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για τον ιό, ξεκαθάρισε πως «δεν το ξέρουμε. Είναι υπό δοκιμή.
»Υπάρχουν πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις μονάδες. Τα αποτελέσματα μένει να εκτιμηθούν στην πορεία, περιμένοντας πιο αποδοτικά σχήματα, εμβόλια κλπ».
Επίσης, ο κ. Μπούρος στέκεται στο κοινωνικό αντίκτυπο της νόσου, τονίζοντας πως η νόσηση από τον ιό δεν πρέπει να θεωρείται κατά κανένα τρόπο κοινωνικό στίγμα.
«Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.
»Τον περασμένο χρόνο πέθαναν από φυματίωση 1,5 εκατ. άτομα, ενώ μέχρι τώρα από κορονοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους μερικές δεκάδες χιλιάδες.
»Καλό είναι όποιος πάσχει να ενημερώνει τον ΕΟΔΥ, τον περίγυρο του και το ιατρικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή για οποιαδήποτε ιατρική εξέταση άλλους είδους».
«Όποιος νοσεί δεν πρέπει να ντρέπεται ούτε να έχει ενοχές.
»Αντίθετα πρέπει να στιγματίσουμε συμπεριφορές που παρουσιάζουν ανευθυνότητα και δεν ενημερώνουν αυτούς που πρέπει για την κατάσταση τους».