Την αντίθεση του στην πολιτική της κυβέρνησης για περιορισμένο αριθμό εργαστηριακών ελέγχων στους Έλληνες πολίτες για την ανίχνευση κοροναϊού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Μάλιστα σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με το virus.com.gr, ο κ. Κουρέτας εξέπεμψε σήμα κινδύνου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική ακολουθήθηκε στην Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το πρωθυπουργό ζητά «εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.
»Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό».
Όπως υπογράμμισε στην επιστολή του ο κ. Κουρέτας, με την διενέργεια περιορισμένου αριθμού τεστ και σε μεγάλες ηλικίες «χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης κατά τη τακτική της Κορέας και της Γερμανίας.
«Η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού.
»Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν» εξηγεί ο καθηγητής.
Στόχος μας πρέπει να είναι η νεανική ομάδα.
Αντίθετα, η τακτική της επιλογής των δειγμάτων, «μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας».
Το επιχείρημα του καθηγητή σφυρηλατείται γύρω από τον περιορισμό των εστιών έκθεσης σε πηγές μετάδοσης.
«Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς» προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Κουρέτας, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά.
»Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα.
»Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο».
Στον άξονα αυτό, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας προβάλλει το αίτημα «να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τέστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Ερευνας και Παιδείας».
Ζωτικής σημασίας, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, «να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη».