Σε πολυτελές ξενοδοχείο θα μετατραπούν τα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, από τα οποία αποχώρησε επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρακτικό διαπραγμάτευσης για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, που βρίσκεται επί της οδού Ρηγίλλης 18 στην Αθήνα, εγκρίθηκε.
Πρόκειται για ακίνητο διοκτησίας του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», που ενοικιάζεται για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τhe Margi A.E.
Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί με επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα θα ανέλθει σε 16.000 ευρώ.
Ο χρόνος αποπεράτωσης υπολογίζεται σε 18 μήνες.
Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937.
Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής.
Σημειώνεται ότι ο Βοτανικός Κήπος έλαβε την ονομασία του από την Ιουλία και τον Αλέξανδρο Διομήδη, οι οποίοι δώρισαν μέρος της περιουσίας τους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Το εμβληματικό κτίριο της Ρηγίλλης είναι προϊόν του σπουδαίου αρχιτέκτονα της εποχής Αναστασίου Μεταξά, για λογαριασμό του Αλέξανδρου Διομήδη.
Η επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, γράφει:
«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη.
»Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που μας “βγάζει” στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία.
»Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé.
»Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου».
Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το νεοκλασικό του Διομήδη γίνεται η έδρα της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, όπου παρέμεινε έτσι μέχρι την πτώση της χούντας.
Το 1975 το επέλεξε ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να γίνει το «γαλάζιο» ορμητήριο, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του οποίου γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, και που έκλεισε οριστικά τις πόρτες του στις αρχές του 2011, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαµαρά για μετακόμιση στο κτίριο της Συγγρού.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη δικαιολογία του ακριβού μισθώματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θέλησε να αλλάξει την έδρα του ιστορικού κόμματος, 38 χρόνια μετά, μεταφέροντάς τη στη λεωφόρο Συγγρού.
Το 2011 μεταφέρεται το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Ρηγίλλης, αλλά δύο χρόνια μετά το εγκαταλείπει.