Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί στην Αθήνα η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Μίχαλος: Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί στην Αθήνα η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στην προσπάθεια, για οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Αθήνας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η οργανωμένη αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών, όπως η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στον χαιρετισμό του στην κοινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ για το παρόν και το μέλλον των Βραχυχρονίων Μισθώσεων στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ.

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Μίχαλου:

«Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

»Ήταν εκείνο το καλοκαίρι, που η Αθήνα έδειξε σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητές της.

»Έδειξε το πρόσωπο μιας σύγχρονης, δυναμικής, φιλόξενης μητρόπολης, η οποία μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες, να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές, μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

»Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η πόλη δοκιμάστηκε σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης.

»Η ύφεση, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκληματικότητας, τους συνεχείς αποκλεισμούς του κέντρου, τα επεισόδια βίας και την ευρύτερη εικόνα ανομίας, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο και να τρωθεί σημαντικά η εικόνα της πόλης ως τουριστικού προορισμού.

»Σήμερα, η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει από την αρχή την εικόνα της, να ανακτήσει το δυναμισμό της, να δημιουργήσει ξανά ευκαιρίες για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της.

»Επιχειρεί να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν και να γίνει ξανά ελκυστική για τους επισκέπτες.

»Σε αυτή την προσπάθεια, για οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Αθήνας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η οργανωμένη αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών, όπως η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

»Είναι γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση, λειτούργησε ως εργαλείο επιβίωσης για ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων κατέρρεε.

»Παράλληλα, όμως, στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση. Τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

»Ιδιαίτερα στην Αθήνα, η βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων λειτούργησε ευεργετικά σε ορισμένες γειτονιές, ιδιαίτερα πέριξ του κέντρου, που για χρόνια υπέφεραν από την υποβάθμιση.

»Και θεωρώ ότι, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ως σημαντικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

»Για την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στην Αθήνα και την παράταση της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη.

»Για την τόνωση της εμπορικής κίνησης και της επιχειρηματικότητας.

»Η προσπάθεια αυτή περνά προφανώς μέσα από τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου.

»• Το οποίο θα διασφαλίζει σωστή καταγραφή των καταλυμάτων.

»• Θα θεσπίζει κανόνες για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των ιδιοκτητών.

»• Θα παρέχει, ενδεχομένως, κίνητρα με σκοπό τη ανάπτυξη εναλλακτικών πόλων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

»Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει υγιείς κανόνες ανταγωνισμού, διατηρώντας ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

»Αυτό άλλωστε αποτελεί ευρύτερο ζητούμενο, με στόχο την προσαρμογή και της Ελλάδας στην ανερχόμενη οικονομία του διαμοιρασμού, η οποία αγγίζει όλο και περισσότερους κλάδους: από τον τουρισμό, μέχρι τις μετακινήσεις και την παροχή υπηρεσιών.

»Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανατρέπει την καταναλωτική κουλτούρα του παρελθόντος.

»Δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, για τους καταναλωτές, για την αγορά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

»Παρέχει νέες δυνατότητες για αυτοαπασχόληση, αξιοποιεί συστήματα αξιολόγησης, συμβάλλει στην αποδοτικότερη χρήση των πόρων που διαθέτουν οι ιδιώτες.

»Με οφέλη σε οικονομικό, σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

»Πιστεύω ότι η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί, με την κατάλληλη διαχείριση, να δημιουργήσει περισσότερα οφέλη απ’ ότι κινδύνους.

»Η σημερινή ημερίδα πιστεύω ότι υπηρετεί απόλυτα αυτό το στόχο, εστιάζοντας στην ορθολογική αξιοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

»Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα και κάθε προσπάθεια που βοηθά την πόλη να αποκτήσει ξανά ζωή.

»Να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης.

»Να γίνει ξανά μια πόλη που αναπτύσσεται, δημιουργεί ευκαιρίες και προσθέτει αξία στη χώρα».

Στην εκδήλωση προσήλθαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νάσος Ηλιόπουλος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κα Χαρά Καφαντάρη.

Από την πλευρά των διοργανωτών της εκδήλωσης:

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI κ. Στράτος Παραδιάς δήλωσε:

«Η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας αναπτύχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες κενά, ημιτελή, ή μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα, γιαυτό και δεν προκάλεσε εξώσεις πουθενά στη χώρα, όπως κάποιοι εντελώς αναληθώς ισχυρίστηκαν.

»Δεν μπορεί λοιπόν να αποτελέσει πρόφαση για την επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων στις μισθώσεις κύριας κατοικίας.

»Αντίθετα, και με δεδομένο ότι συνεχίζεται η μαζική ανακαίνιση κατοικιών με τον, ανέφικτο συχνά πλέον σήμερα, στόχο της διάθεσής τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι ενοικιαστές σε λίγο θα έχουν στη διάθεσή τους πάμπολλες χιλιάδες πλήρως αναβαθμισμένες κατοικίες, τις οποίες θα φέρει στην αγορά μόνον η ελευθερία των μισθώσεων, και όχι τα ενοικιοστάσια!!!».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Μια σημαντική πηγή για τη δημιουργία εισοδήματος που τόσο έχουμε ανάγκη, μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης, τόσο λόγω του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ελληνικής οικονομίας, όσο και από την ανακατασκευή και συντήρηση νεκρών ακίνητων, αποτελεί σήμερα ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

»Εντούτοις είναι σημαντικό με προσοχή να παρακολουθούμε τις νέες ανάγκες που πιθανόν να δημιουργηθούν για την ορθή λειτουργία της πόλης και τη βιώσιμη ανάπτυξη της».

Την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις, παρουσίασαν η πρόεδρος και η ταμίας του ΣΟΔΙΑ, Θεοδώρα Δήμα και Ρομίνα Τσίτου.

Όπως τόνισαν, το Airbnb έφερε τουριστική αποκέντρωση, ζωντανεύοντας γειτονιές του Δήμου Αθηναίων που ήταν εγκαταλελειμμένες.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο κέντρο αλλά να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και έτσι κάποιοι σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, σε 150.000 κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική, οι 12.000 έγιναν Airbnb, δηλαδή μόλις τo 5,3% των ενοικιαζομένων κατοικιών.

Επεσήμαναν όμως τους κινδύνους που προκύπτουν από την τεράστια ζήτηση ακινήτων από Κινέζους επενδυτές και ζήτησαν αφενός από το κράτος να κάνει ελέγχους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και αφετέρου από τις τοπικές Αρχές να προχωρήσουν σε δράσεις βελτίωσης της αισθητικής της πόλης (πεζοδρόμια, παγκάκια, πράσινο, έργα ηλεκτροφωτισμού, καλλιτεχνικές δράσεις αλλά και κίνητρα για να κατοικηθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων – Κατοικιών Γιώργος Κανελλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι μύθος ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων που συχνά αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης.

«Πανελλαδικά δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 70.000 πραγματικές καταχωρήσεις ή περίπου το 6% του συνόλου των διαθέσιμων ακινήτων», ανέφερε.

Περιγράφοντας τους λόγους έλλειψης σπιτιών, αναφέρθηκε στη μείωση κατά 90% της οικοδομικής δραστηριότητας στα χρόνιας της κρίσης, στις δεκάδες αποποιήσεις κληρονομιάς, στα δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια αλλά και στα χιλιάδες ακίνητα που έχουν πουληθεί σε αλλοδαπούς.

Κατέληξε δε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στήριξε τον τουρισμό στα χρόνια της ανάπτυξής του.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2019, στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις πλατφόρμες, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ενώ μόλις το 10% μεμονωμένα δωμάτια.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, συμβάλλοντας δραστικά στη συνολική τουριστική κίνηση. Περισσότεροι από 340.000 τουρίστες επισκέφθηκαν έτσι την Αθήνα το 2018, αφήνοντας 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την διεξαγωγή της ημερίδας είναι τα εξής:

· Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν του κάθε προορισμού ξεχωριστά αλλά και της χώρας ως σύνολο και «ανοίγει» τουριστικές αγορές, προσελκύοντας τουρίστες οι οποίοι δεν θα επέλεγαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας αν δεν υπήρχε η επιλογή διαμονής σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την επιχειρηματικότητα.

· Η επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα αυτή θα ήταν μοιραίο σφάλμα και πλήγμα κατά του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και κατά της κοινωνίας γενικότερα. Όπως κάθε ζωντανή οικονομική δραστηριότητα, πρέπει πάντοτε να αυτορυθμίζεται με βάση την προσφορά και ζήτηση και τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες. Αντίθετα, οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εγκυμονεί τον κίνδυνο άσκησής της σε «γκρίζα» φορολογικά πλαίσια, κάτι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της δραστηριότητας, ούτε του κράτους.

· Η δραστηριότητα αυτή πρέπει να ασκείται σε συνθήκες φορολογικής νομιμότητας. Ας γίνουν έλεγχοι και ας επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσους εξακολουθούν παράνομα να βρίσκονται στις πλατφόρμες χωρίς πλήρη φορολογική συμμόρφωση (ΑΜΑ κ.λπ.).

· Απαράδεκτη κάθε πρόταση να θεωρηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεωτικά για τα φυσικά πρόσωπα ως επαγγελματική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έναρξη επαγγέλματος, απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητας από συνταξιούχους, κ.λ.π.), ή να επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή.

· Τέλος, η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια δραστηριότητα που ήρθε για να μείνει. Στην Αθήνα αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας μας, έχει και παρόν και μέλλον, για όλους όσοι έχουν τα κατάλληλα καταλύματα, αλλά και τα κατάλληλα προσόντα!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κίνα: Μέσα στο «δυστοπικό» κτίριο των δέκα χιλιάδων κατοίκων (βίντεο)

ΠΑΣΟΚ: Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 50% και η κυβέρνηση λέει «ο ένας πληρώνει παραπάνω και ο άλλος εισπράττει περισσότερα»

«Μεγάλος αδελφός» στα ακίνητα 7 εκατ. φορολογουμένων για επιπλέον φόρους

Ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι τη Δευτέρα 15/7 η προθεσμία για τις δηλώσεις

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να γλυτώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr