Εννιά θέματα έθεσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, στη συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό .
Το πρώτο ήταν, φυσικά, η στελέχωση του ΕΣΥ και οι ελλείψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού, που έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την εξουθένωση του υπάρχοντος δυναμικού.
Ο Ανδρέας Ξανθός φέρεται να επανέλαβε τους αριθμούς που έχει εξαγγείλει και στο πρόσφατο παρελθόν: σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για 4.000 προσλήψεις γιατρών, εκ των οποίων οι 1000 θα προκηρυχθούν μετά το Πάσχα, με έξτρα μοριοδότηση της προϋπηρεσίας (για επικουρικούς και άλλους συμβασιούχους).
Βέβαια, όλοι ξέρουν πως από τη στιγμή που προκηρύσσονται οι θέσεις μέχρι να πιάσουν δουλειά οι διοριστέοι μεσολαβούν πολλοί μήνες.
Ειδικά για τους γιατρούς, οι προσλήψεις «περνούν» και από τα συμβούλια κρίσης των υγειονομικών περιφερειών, μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.
Στην προκειμένη περίπτωση, μεσολαβούν και οι εκλογές, και κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί το σχέδιο προσλήψεων και μετά από αυτές…
Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος του χρόνου, το ΕΣΥ θα μείνει με 1.350 γιατρούς λιγότερους (350 θα βγουν στη σύνταξη και 1.000 επικουρικοί θα απολυθούν).
Ανάμεσα στις δομές που χρειάζονται επειγόντως προσωπικό είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου διαχρονικά δεκάδες κρεβάτια μένουν κλειστά και οι ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής.
Ενίσχυση χρειάζονται και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, που δέχονται χιλιάδες περιστατικά στις γενικές εφημερίες.
Για τα συγκεκριμένα τμήματα, 415 προσλήψεις είναι σε εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο, αλλά οι γιατροί ακόμα να… φανούν στα νοσοκομεία…
Πανελλαδικές εξετάσεις ειδικότητας
Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρθηκαν εκτενώς στο νέο σύστημα απόκτησης ειδικότητας με πανελλαδικές εξετάσεις, για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.
Το υπουργείο έχει ήδη υπαναχωρήσει στο θέμα της βαθμολόγησης του τίτλου ειδικότητας, με τον Ανδρέα Ξανθό να επαναλαμβάνει στη συνάντηση με τους γιατρούς, πως όσο είναι ο ίδιος υπουργός ο βαθμός δεν θα εφαρμοστεί.
Βέβαια, οι γιατροί ζητούν να μην πραγματοποιηθούν – τουλάχιστον για φέτος – ούτε οι πανελλαδικές εξετάσεις και να επανεξεταστεί το ζήτημα κατόπιν διαβούλευσης.