Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 και στα ελληνικά αεροδρόμια μετά τηn απόφαση τη Δευτέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δυο παραπάνω μοντέλων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, από την Τρίτη το απόγευμα δόθηκε εντολή σε όλα τα αεροδρόμια για απαγόρευση πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Οι χώρες που καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX
Στην Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να κλείσει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο στα Boeing 737 MAX 8 και 9 αρχής γενομένης από τις 2100 ώρα Ελλάδας, που θα πετούσαν προς, από και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες ή προέρχονται από τρίτες χώρες, ανακοίνωσε σχετικά στον ιστότοπό του.
Νωρίτερα, η Γερμανία απαγόρευσε στα 737 MAX 8 και 9 και η Πολωνία τα 737 MAX 8 να πετούν στον εναέριο χώρο τους, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία απέκλεισαν όλα τα 737 MAX.
Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8 αρχής γενομένης από αύριο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης απαγόρευσαν όλα τα Boeing 737 MAX να πετούν στον εναέριο χώρο τους.
Η Μαλαισία έκανε το ίδιο με τα Boeing 737 MAX 8.
Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις
Η Κίνα ανέστειλε τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 έως οι αμερικανικές αρχές και η εταιρεία Boeing διαβεβαιώσουν ότι «έλαβαν μέτρα για να εγγυηθούν με αποτελεσματικότητα την ασφάλεια των πτήσεων».
Συνολικά 76 Boeing της οικογένειας 737 MAX παραδόθηκαν σε καμιά δεκαριά αεροπορικές εταιρείες της Κίνας.
Η Ινδονησία, η εταιρεία της οποίας Lion Air έχασε ένα Boeing 737 MAX 8 στις 29 Οκτωβρίου του 2018 με 189 επιβαίνοντες, αποφάσισε να ακινητοποιήσει τον στόλο της των 11 Boeing 737 MAX 8.
Άλλες χώρες
Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν αξιωματούχοι.
Το Ομάν ανέστειλε τις πτήσεις των 5 Boeing 737 MAX του εθνικού αερομεταφορέα Oman Air, η Νότια Κορέα ζήτησε να ακινητοποιηθούν τα δύο αεροσκάφη της εταιρείας χαμηλού κόστους Eastar Jet εν αναμονή των αποτελεσμάτων επιθεώρησης τους και η Μογγολία καθήλωσε στο έδαφος το μοναδικό 737 MAX 8 του εθνικού αερομεταφορέα Mongolian Airlines.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι καθηλώνει στο έδαφος τον στόλο της των Boeing 737 MAX.
Επιπλέον, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσε τις πτήσεις όλων των μοντέλων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).
Η Flydubai είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία στα ΗΑΕ που χρησιμοποιεί αεροσκάφη MAX 8 και MAX 9.
Στο Κουβέιτ, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις των μοντέλων αεροσκαφών BOEING 737 MAX 8, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA.
Οι εταιρείες που ακινητοποιούν τα αεροσκάφη τους (ή αναστέλλουν τις παραγγελίες τους)
Η Ethiopian Airlines, μετά το δυστύχημα της Κυριακής, καθήλωσε στο έδαφος τα 4 Boeing 737 MAX.
Η εταιρεία Tuifly (Γερμανία και Βρετανία, 15 αεροσκάφη), η εταιρεία Gol (Βραζιλία, 7), η Aeromexico (Μεξικό, 6), η LOT (Πολωνία, 5), η Aerolineas Argentinas (Αργεντινή, 5), η Icelandair (Ισλανδία, 3), η Comair (Νότια Αφρική, 1) και η Cayman Airways ακινητοποιούν τα Boeing 737 MAX 8.
Η Norwegian Air Shuttle (Νορβηγία, 18 αεροσκάφη) και η Turkish Airlines (Τουρκία, 12 αεροσκάφη) ανακοίνωσαν ότι καθηλώνουν στο έδαφος τα Boeing 737 MAX.