Σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή, από το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ, όπως η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» και η δράση «Ενισχύω – Επιβραβεύω» που απευθύνονται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 400 και 250 εκατ. αντίστοιχα, αλλά και η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας» πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση και την ιδιωτική εκπαίδευση και η δράση για την «Ενίσχυση Υφιστάμενων και Νέων Συνεργατικών Σχηματισμών (cluster)».
Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, σε ενημερωτική εκδήλωση του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε αναλυτικά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση «Μικροπιστώσεων» σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιώτες, ΚΑΛΟ κλπ, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα για άντληση κεφαλαίων, ενώ εντός της εβδομάδας θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στη μείωση των υποχρεωτικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Όπως εξήγησε, η ρύθμιση για τη χορήγηση «Μικροπιστώσεων», αφορά χρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες για κάλυψη κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικών αναγκών ή leasing εξοπλισμό ή εγγυήσεις μέχρι το ποσό των 25.000 για λήψη δανείων από άλλα ιδρύματα.
Η πρόσβαση στα ποσά αυτά θα γίνεται είτε από τις συστημικές τράπεζες, είτε φορείς που δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα, όπως ΜΚΟ, συνεταιρισμοί κλπ, είτε από μικτά σχήματα τραπεζών – φορέων.
«Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει ιδιαίτερα όλους όσοι επλήγησαν από την κρίση τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον “επίσημο” τραπεζικό δανεισμό» όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι «επιπλέον, με το Equi Fund, ένα Καινοτόμο Υπερταμείο για νεοφυείς αλλά και υπάρχουσες ή δυναμικές επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμεύει στην ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών.
»Πρόκειται για έναν “κουμπαρά” στον οποίο συμμετέχουν το Δημόσιο με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με 60 εκατ., η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 39 εκατ. ευρώ και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Συνολικά θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ».