Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣτΕ: Με ευνοϊκούς όρους η εισαγωγή σε αστυνομικές σχολές για τρίτεκνους και πολύτεκνους

ΣτΕ: Με ευνοϊκούς όρους η εισαγωγή σε αστυνομικές σχολές για τρίτεκνους και πολύτεκνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δικαίωση για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους προβλέπει απόφαση του ΣτΕ για την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε πριν από περίπου 2 εβδομάδες, το Ανώτατο Δικαστήριο, αντίθετα στις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις που θέσπισαν την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές, σε ποσοστό 10%, των τέκνων πολυτέκνων και σε ποσοστό 4% των τέκνων τριτέκνων.

Κι ενώ οι πολύτεκνοι κρίνονται ειδική κατηγορία για τις Αστυνομικές Σχολές, ελληνική πρωτοτυπία αποτελεί το γεγονός ότι στις Πυροσβεστικές Σχολές, που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο (Δημόσιας Τάξης), η κατηγορία αυτή είναι εκτός.

Απόφαση

Οι επίμαχες διατάξεις, με τις οποίες ορίζεται ότι από τον αριθμό των δοκίμων που εισάγονται στις Αστυνομικές Σχολές ποσοστό μέχρι 10% καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα τους και ποσοστό 4% καλύπτεται από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα τους, δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις της ισότητας και της αξιοκρατίας, δεδομένου ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν κρίνονται ως δυσανάλογα υψηλά και ικανά να περιορίσουν την πρόσβαση των υποψηφίων της γενικής κατηγορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το χρονικό της υπόθεσης…

Βάσει του νόμου 1481/1984 του παρελθόντος, είχε οριστεί πως από το συνολικό αριθμό των εισαγομένων στις Αστυνομικές Σχολές, ποσοστό μέχρι 10% συνολικά καλύπτεται από πολύτεκνους και τέκνα τους και ποσοστό μέχρι 4% συνολικά καλύπτεται από γονείς με τρία ζώντα τέκνα και τέκνα τους.

Ωστόσο, το 2014 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσον αφορά το συγκεκριμένο νόμο.

Εκείνο το διάστημα με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι ευνοϊκές υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μόνο για υποψήφιους τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Τότε το σκεπτικό των συγκεκριμένων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέφερε πως οι σχετικές διατάξεις (που ήδη έχουν καταργηθεί) έρχονταν σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να γίνεται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, ήτοι βάσει της βαθμολογίας των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εντούτοις, μετά την έκδοση των προειρημένων αποφάσεων εκδόθηκε σειρά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες κρίθηκε ότι και οι διατάξεις των νόμων που θεσπίζουν «ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων για την εισαγωγή τους σε Αστυνομικές Σχολές ή Στρατιωτικές Σχολές κρίνονται αντισυνταγματικές, με το ίδιο σκεπτικό», με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης τότε να ασκεί εφέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αφορούσαν υποψηφίους Αστυνομικών Σχολών.

Υπάρχει ζήτημα

Κατά την άποψη του δικηγόρου Πέτρου Αγγελάκη, που ασχολείται με θέματα εισαγωγής υποψηφίων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, δεδομένου ότι το αντίστοιχο ποσοστό εισαγωγής των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων στις Στρατιωτικές Σχολές ανέρχεται σε 35% επί του συνόλου των θέσεων (και όχι σε 14% που ισχύει για τις Αστυνομικές Σχολές), εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας του νόμου που ορίζει αυτό το ποσοστό για τις Στρατιωτικές Σχολές, εν όψει του ότι το εν λόγω ποσοστό είναι ενδεχομένως δυσανάλογα υψηλό και ικανό να περιορίσει την πρόσβαση των υποψηφίων της γενικής κατηγορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», περίπου 15 υποψήφιοι είχαν κινηθεί δικαστικά για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί η πρόσβασή τους σε κάποια σχολή.

Πολύτεκνοι

Θετικά είδε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, όπως σημειώνει στην εφημερίδα, η εν λόγω απόφαση ακυρώνει τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, τις οποίες είχε επικαλεστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νικόλαος Τόσκας απορρίπτοντας το αίτημά τους για ένταξη των πολυτέκνων στις ειδικές κατηγορίες.

«Επιβάλλεται, Κύριε Υπουργέ, στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 3 του ως άνω Π.Δ. να συμπεριληφθεί και η κατηγορία των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) σε ποσοστό 10% των εισαγομένων στη Σχολή Πυροσβεστών, όπως το μέτρο αυτό έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει για τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας», είχε σημειώσει σε σχετική της επιστολή η ΑΣΠΕ, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αν και υπάρχουν ειδικές κατηγορίες και πρόβλεψη 2% ακόμα και για την ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων, οι πολύτεκνοι πετάγονται απ’ έξω.

Αντίστοιχα, και σε νεότερη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία ενισχύει τους οικονομικά αδύναμους κατά 1 μόριο επιπλέον, οι πολύτεκνοι και πάλι έμειναν εκτός, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ίδιων και υπογραμμίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία χαρακτήρισε την τροπολογία ελλιπή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πάρος: Δέκα ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο και έδειραν τον αδελφό του – Συνελήφθη 16χρονος

Κύμη Ευβοίας: «Το είδα σαν κάτι σημαδιακό, ότι υπήρχε κάτι κακό μέσα του και βγήκε με τον αγιασμό» λέει η 26χρονη που σκότωσε τον πατέρα της

Κρήτη: «Ο 33χρονος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει κι άλλον – Είχε μετατρέψει το αυτοκίνητο σε μηχανή πολέμου»

Κύμη Εύβοιας: Περιέγραψαν πώς έπνιξαν τον πατέρα τους ο 22χρονος γιος και ο 29χρονος γαμπρός

Ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής «έχει αρχίσει να επιρρίπτει ευθύνες και στη μητέρα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr