Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεφτίλα: Η ΓΣΕΕ κατά της αύξησης στον κατώτατο μισθό – Ασκεί σήμερα κριτική για το 2013!

Ξεφτίλα: Η ΓΣΕΕ κατά της αύξησης στον κατώτατο μισθό – Ασκεί σήμερα κριτική για το 2013!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξαφνικά ξεσπάθωσε η διοίκηση της ΓΣΕΕ και κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μέσα από τη διαδικασία που καθιέρωσε τον Ιούλιο του 2013 ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Ωστόσο. όπως γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών( www.efsyn.gr) ο Τζώρτζης Ρούσσος, εντύπωση προκαλεί η αφωνία που είχε εμφανίσει η ΓΣΕΕ όταν το σωτήριο έτος 2013 ψηφιζόταν και ετίθετο σε ισχύ η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού!

Ούτε φιλιππικούς, ούτε προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, όπως ορθά είχε πράξει η διοίκηση της ΓΣΕΕ κατά τη δημοσιοποίηση την 28η Φεβρουαρίου 2012 της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Ηταν η πράξη με την οποία, μέσα σε μία νύχτα, η κυβέρνηση Παπαδήμου κατακρήμνισε μεταξύ άλλων τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ, ενώ καθιέρωσε και τον υποκατώτατο μισθό (στα 510,95€ για τους νέους κάτω των 25 ετών).

«Με αυτόν τον τρόπο «νομιμοποιείται» η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά συνδιαμορφώνοντας το ύψος του βασικού μισθού –που αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων– στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», αναγράφει στη χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Για τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Εργατικής Συνομοσπονδίας «Η Κυβέρνηση εφαρμόζει –και μάλιστα θριαμβολογώντας– το καθεστώς ρύθμισης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που το 2013, όταν και θεσπίστηκε, αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, αναρωτιέται η διοίκηση της ΓΣΕΕ, αν πρόκειται ή όχι για προειλημμένη απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Αναλυτικότερα αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «νομοθετημένο» κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο» , ο οποίος, μέσα από μια γραφειοκρατική-δαιδαλώδη διαδικασία και μια «μίνι» διαβούλευση 15 ημερών, θα αποτελεί προϊόν (προειλημμένης;) απόφασης του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, έπειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Και βέβαια μιλάμε για έναν κατώτατο μισθό με παγωμένες τριετίες».

Ο νόμος 4172 του 2013

Τι έκανε όμως η ίδια διοίκηση της Εργατικής Συνομοσπονδίας το 2013; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στις 23 Ιουλίου ψηφίζεται ο νόμος 4172 που είχε τη λογική του πολυνομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί βέβαια λίγο νωρίτερα η κατάθεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο του πολυνομοσχεδίου.

Στο άρθρο 103 και υπό τον τίτλο «Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό», η τότε κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ενσωματώσει τη διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει η παρούσα κυβέρνηση!

Καμία ειδική αναφορά στη διαδικασία που εισήγαγε ο νόμος 4172 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Καμία καταγγελία από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ για τον τρόπο που εφηύρε ο τότε υπουργός Εργασίας προκειμένου να αυξάνει ή ακόμη και να μειώνει τον κατώτατο μισθό.

Βέβαια εναντίον του πολυνομοσχεδίου γενικώς η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 Ιουλίου εναντίον συνολικά του πολυνομοσχεδίου.

«Η ΓΣΕΕ με βασικό αίτημα να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, θα πραγματοποιήσει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη Γενική Απεργία αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος» ήταν η γενικόλογη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ανέγραφε σε σχετικό Δελτίο Τύπου η Διοίκηση της ΓΣΕΕ τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Την ημέρα δε της απεργιακής κινητοποίησης, σε μία λιτή ανακοίνωση 186 λέξεων ανέγραφε: «Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο τις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που έχουν εξαθλιώσει κοινωνία και οικονομία».

Καμία ειδική αναφορά στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Καμία αντίδραση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε σχέση με τον κατώτατο μισθό!

Μάλιστα στις 23 Ιουλίου 2013, όταν και ετέθη σε ισχύ η διαδικασία (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος) η ΓΣΕΕ προτίμησε να ασχοληθεί και να αντιταχθεί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Καμία καταδίκη της νέας διαδικασίας του καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν δημοσιεύτηκε εκείνη την ημέρα.

Χρειάζεται άραγε σχολιασμός για τη διαφορά αντίδρασης τότε και τώρα;

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Όλες οι πληρωμές έως τις 27 Δεκεμβρίου από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Βρούτσης: Δρομολογούμε την παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 20/11: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Ο Τσακλόγλου επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι συνταξιούχοι που πληρώνουν ΕΑΣ δεν θα παίρνουν αυξήσεις

Νέο αντάρτικο στη ΝΔ: 8 βουλευτές κατά Γεωργιάδη-Κεραμέως και Γ. Βλάχος κατά Χατζηδάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr