Αρνητική ήταν η στάση της συντριπτικής πλειονότητα των κοινωνικών φορέων για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Από τους 12 φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αρνητικοί ήταν οι 10, υπέρ ήταν ο ΣΕΛΠΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) Νίκος Βασιλάκος είπε ότι «η μικρή ή η μεγάλη ΔΕΗ είναι αποκλειστικά πολιτειακή αρμοδιότητα».
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Περιφερειών, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ της ΔΕΗ, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ και της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε «την απόσυρση του επιζήμιου για τη χώρα και την κοινωνία νομοσχεδίου», που «υποθηκεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση και έναν βασικό αναπτυξιακό παράγοντα της χώρας». Εγκαθίσταται μια ιδιότυπη ολιγαρχία, ένα ολιγοπωλιακό καθεστώς που δεν θα οδηγήσει σε πιο χαμηλές τιμές, εκτίμησε υπενθυμίζοντας ότι το μοντέλο αυτό απέτυχε και στη Γερμανία και στη Βουλγαρία.
Το μοντέλο αυτό απέτυχε και στην Βρετανία και στην Ιταλία «συμπλήρωσε» ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για διαμόρφωση ολιγοπωλιακών πολιτικών». «Η κατάτμηση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει», ανέφερε.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζήτησε και ο Γιώργος Λώλος, μέλος του δσ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι αν δεν αποσυρθεί οι βουλευτές οφείλουν «να μεριμνήσουν να φύγουν από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ όλα τα ορυχεία». Εξέφρασε ακόμη επιφυλάξεις για το κοστολόγιο του αρδευτικού νερού αν περάσει σε ιδιώτη.
Αναφορές στην δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου ότι δεν χρειαζόμαστε ρεύμα και θα ζούμε με λάμπες πετρελαίου, έκαναν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Το όραμα του Ταμήλου με τη λάμπα να ο κρατήσετε για τον εαυτό σας», είπε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Δριβάλας.
«Όσοι λησμονούν τις εποχές του λύχνου μπορούν μόνοι τους να εξασκήσουν τις κατασκηνωτικές τους επιδιώξεις», τόνισε ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωρεγόπουλος, σημειώνοντας την «κατηγορηματική αντίθεση της ΓΣΕΕ στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».
Η συλλογική απόφαση της Ένωσης Περιφερειών είναι πως το νομοσχέδιο αποτελεί «πλήγμα για την εθνική οικονομία ευθεία και αμφισβήτηση της παραγωγικής προοπτικής της χώρας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζητώντας την απόσυρσή του. Το κλίμα από την Δυτική Μακεδονία μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σοκούτης λέγοντας ότι «είτε η κοινωνία ολόκληρη έχει πάθει μια ομαδική παράκρουση είτε δεν ξέρει το καλό της. Είναι μια κοινωνία σε μεγάλη αγωνία».
Από τον χώρο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ η στάση ήταν απορριπτική.
«Οι ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους θα ενδιαφερθούν για την κοινωνία;», αναρωτήθηκε ο Σταμάτης Ρέλιας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό» της ΔΕΗ με «τεράστιες και επιζήμιες επιπτώσεις». Υπενθύμισε πως «όπου μπήκαν οι ιδιώτες είχαμε δραματική αύξηση των τιμολογίων» και εκτίμησε ότι η διάσπαση της ΔΕΗ «θα φέρει την αποδυνάμωση και απαξίωση όλης της εταιρείας».
«Να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο. Κανείς δεν μας υποχρεώνει και δεν σας υποχρεώνει να το κάνετε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης, που σημείωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική. Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο, είπε ότι «θα το αντιπαλέψουμε και μετά την ψήφιση του και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη». Ρώτησε ακόμη αν ο ιδιώτης θα υποχρεωθεί να τροφοδοτεί με ενέργεια την Αλουμίνιο της Ελλάδας με τις χαμηλές τιμές που επιβάλει η ΡΑΕ.
Για «νομοθετικά πειράματα», που εξυπηρετούν «την ντόπια και ξένη κερδοσκοπία», έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης, ζητώντας η Επιχείρηση «να είναι ανεξάρτητη από την εμπλοκή του κράτους στην καθημερινή της διοίκηση».
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – μέλη μας έχουν πικρή εμπειρία από τους ιδιώτες», είπε ο Κώστας Βαρσάμης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, προτείνοντας «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό σχεδιασμό».
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Ζαΐρης τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας πως «όποιος είναι ικανός να πάει τον καταναλωτή, είτε είναι ιδιώτης είτε είναι δημόσιο». Εκτίμησαν μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα ωφεληθεί από τον ανταγωνισμό σημειώνοντας πως «επειδή τα παιδιά της ΔΕΗ είναι ικανά πιστεύουμε ότι θα πάρουν τον καταναλωτή». Ωστόσο παρατήρησαν ότι «υπό κάποιες προϋποθέσεις το ρεύμα, ως κοινωνικό αγαθό, κόβεται».