Να ξηλώσει τις περισσότερες κάμερες που είχε εγκαταστήσει στο μαγαζί του και να καταβάλει, παράλληλα, πρόστιμο 1.000 ευρώ υποχρεώθηκε από τη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου.
Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι οι κάμερες δεν κατέγραφαν μόνο τα σημεία ενδιαφέροντος που αφορούσαν την ασφάλεια και την προστασία του καταστήματος αλλά παράλληλα «παρακολουθούσαν» τους εργαζόμενους και πελάτες.
Με την απόφασή της η Αρχή δείχνει «κόκκινη κάρτα» στην τοποθέτηση καμερών στους χώρους εργασίας, χωρίς να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, επισημαίνοντας πως σε καμία περίπτωση οι κάμερες δεν πρέπει να επιτηρούν τους εργαζόμενους.
Με την απόφαση της η Αρχή κάνει σαφές ότι το σύστημα των καμερών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, καθώς αυτές πρέπει να περιορίζονται σε χώρους εισόδου και εξόδου.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται, σύμφωνα με την απόφαση, μόνο οι κάμερες η τοποθέτηση των οποίων δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και κρίνονται απαραίτητες για την προστασία της υγείας και της ασφαλείας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα τα στρατιωτικά εργοστάσια, οι τράπεζες και οι εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου.
Επίσης, κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν σε ταμεία ή χώρους με χρηματοκιβώτια, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κ.ά., υπό τον όρο ότι εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν και όχι στους χώρους που κινούνται οι εργαζόμενοι.
Ακόμη, κάμερες μπορούν να λειτουργούν σε ειδικούς χώρους, όπως είναι οι χώροι με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις όπου ο υπεύθυνος βάρδιας ή ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους χειριστές μηχανημάτων υψηλής επικινδυνότητας, με σκοπό να επέμβει άμεσα αν συμβεί κάποιο περιστατικό ασφαλείας.
Όπως τονίζεται στην απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, της με αρ. 1/2011 Οδηγίας, κάμερες επιτρέπεται να τοποθετούνται στα σημεία εισόδου και εξόδου των καταστημάτων, στα ταμεία και τους χώρους φύλαξης χρημάτων, στις αποθήκες εμπορευμάτων, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 4 της ίδιας Οδηγίας, απαγορεύεται η λειτουργία καμερών σε χώρους εστίασης και αναψυχής, στα δοκιμαστήρια, στις τουαλέτες και στους χώρους όπου εργάζονται υπάλληλοι καταστήματος και δεν είναι προσιτοί στο κοινό.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της με αρ. 1/2011 Οδηγίας, πριν ένα πρόσωπο εισέλθει στην εμβέλεια του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να το ενημερώνει, με τρόπο εμφανή και κατανοητό, ότι πρόκειται να εισέλθει σε χώρο που βιντεοσκοπείται.
Έτσι, ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου, πέρα από το πρόστιμο, υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τις κάμερες που βρίσκονταν στην κουζίνα, στο εσωτερικό του καταστήματος, να τροποποιήσει το πεδίο λήψης της κάμερας που βρίσκεται στο εξωτερικό του καταστήματος και εκείνης που επιτηρεί το ταμείο, να καταστρέψει τα σχετικά αρχεία με προσωπικά δεδομένα εργαζομένων και πελατών και να αναρτήσει πινακίδες που να ενημερώνουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.