Διαβάστε σχετικά για Μνημόνιο, Συμβούλιο της Επικρατείας,
Τη στιγμή που η κυβέρνηση έσπευσε με σπουδή να εφαρμόσει δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την περικοπή των μισθών και των συντάξεων των δικαστικών, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε Συνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) που προέβλεπε τις μεγάλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων .
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφασή, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.
Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν τη διαιτησία.