Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άμεση απελευθέρωση ζητά η Ελλάδα – Διπλωματικό θρίλερ για τους 2 αξιωματικούς

Άμεση απελευθέρωση ζητά η Ελλάδα – Διπλωματικό θρίλερ για τους 2 αξιωματικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης για παράνομη είσοδο στη χώρα και όχι με κατηγορίες για κατασκοπεία, όπως προβοκατόρικα ανέφεραν τουρκικά Μέσα.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω.

Όπως μεταδίδει η Milliyet, οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν προσέλθει στο δικαστήριο, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η ένσταση των δύο δικηγόρων ενδέχεται να εκδικαστεί, είτε σήμερα, είτε σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, με όλους τους εμπλεκόμενους να περιμένουν την απόφαση.

Το τουρκικό κρατικό TRT Haber αναφέρει ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την ένσταση θα βγει είτε σήμερα είτε αύριο.

Οι στρατιωτικοί, ο ΕΠΟΠ πενταετούς υποχρέωσης από την Ορεστιάδα, Δημήτρης Κούκλατζης και ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο, σε δασική περιοχή στις Καστανιές του Έβρου, σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και κρατούνται από τότε στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Παρά τα όσα ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα σύμφωνα με τα οποία ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην πρότασή του ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία, τελικά τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό.

Επίσης ο Τούρκος εισαγγελέας διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν.

Στο πλευρό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκονται οι οικογένειές τους.

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

Εκεί, ρύθμισαν τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, προκειμένου να μπορέσουν παραστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Επίσης, σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές, μεταφέρθηκαν πολιτικά ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραβίαση συνόρων και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή.

Από την ελληνική πλευρά η εικόνα είναι πως στο επίσημο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αναφορά σε κατασκοπεία.

Παρά ταύτα, τουρκικά ΜΜΕ (Dogan, Yeni Safak) επιμένουν ότι οι δυο Έλληνες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και Εξωτερικών είναι από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας όλο το Σαββατοκύριακο για την υπόθεση, ενώ “φωτιά” έχουν πάρει οι διπλωματικές διαβουλεύσεις με τη γείτονα για την άμεση απελευθέρωση των δύο αξιωματικών.

Πηγές από το Πεντάγωνο τόνιζαν ότι η Αθήνα έδωσε βάρος στην Πρεσβεία και το Προξενείο και αναζήτησαν την καλύτερη νομική στήριξη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Για προφανείς λόγους, στο δικαστήριο δεν πρόκειται να παραβρεθεί Έλληνας αξιωματούχος πλην της Πρεσβείας και του Προξενείου.

Από συνομιλίες ως τώρα της Αθήνας με την τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να συνδέσει το θέμα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς πυο ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να συνδεθεί με κάποιο τρόπο η εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Αγκυρα.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.

«Στις ίδιες φυλακές “γείτονες” με τον Ντεμιρτάς»

Νωρίτερα σε άλλο δημοσίευμά της η Milliyet, ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιώτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη, όντες «γείτονες» του πρώην προέδρου του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί.

«Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς», σημειώνει στη συνέχεια.

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», δηλώνουν οι δύο στρατιωτικοί

Οι δύο στρατιωτικοί, στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία και κατέθεσαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.

Δια του διερμηνέα του, ο έλληνας ανθυπολοχαγός είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.

«Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε.

«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες.

»Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός.

»Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», ανέφερε.

«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα.

»Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά.

»Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες.

»Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό.

»Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου.

»Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», συμπλήρωσε.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση.

»Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.

«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται.

»Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr