Διαβάστε σχετικά για BND - Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών Γερμανίας, Γερμανία, Διαδίκτυο, Εφημερίδα Τα ΝΕΑ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Παρακολουθήσεις, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις,
Αγανάκτηση και οργή προκαλεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφορίων (BND), παρακολουθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες και ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, προερχόμενα από τη χώρα μας.
Η αποκάλυψη αυτή βεβαίως δεν “ταράζει” τους γνωρίζοντες, που από καιρό έχουν τις υποψίες τους ότι οι Γερμανοί μας παρακολουθούν, ωστόσο αποτελεί μείζον θέμα, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις συμφορές που έχει προκαλέσει η γερμανική κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.
Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο δικηγόρο Νίκο Χάρτινγκ και την BND.
Ο Χάρντινγκ μήνυσε τη γερμανική μυστική υπηρεσία καθώς θεώρησε ότι οι ηλεκτρονικές του επικοινωνίες με ξένους πελάτες μπορεί να παρακολουθούνται από την BND, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η BND δεν έχει τέτοιο δικαίωμα καθώς είναι Γερμανός πολίτης.
Με έγγραφό που κατατέθηκε στο δικαστήριο, έγινε γνωστό ότι η BND προβαίνει σε παρακολουθήσεις- για λόγους διεθνούς τρομοκρατίας- έχοντας θέσει στο στόχαστρο της 196 χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα.
Η εν λόγο μυστική υπηρεσία δεν δικαιούται να παρακολουθεί τις επικοινωνίες των Γερμανών- καθώς ασχολείται με θέματα του εξωτερικού.
Στην δικαιοδοσία της βρίσκεται η συλλογή πληροφοριών από ξένους πολίτες, όπως για παράδειγμα και οι Έλληνες.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η λίστα της BND περιλαμβάνει 196 χώρες που τελούν υπό παρακολούθηση και σε αυτή (την λίστα) εκτός της Ελλάδας βρίσκονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία καθώς και πολλές άλλες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε όλες αυτές τις χώρες παρακολουθούνται «στόχοι διεθνούς τρομοκρατίας» και όπως έγινε γνωστό από τα έγγραφα που κατέθεσε η BND στο δικαστήριο, η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13 Απριλίου 2010.
Σύμφωνα με την Γερμανική νομοθεσία (νόμος G-10), οι μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να συνδέονται απευθείας στους ψηφιακούς κόμβους που μέσω αυτών γίνεται η ροή της πλειοψηφίας των ξένων επικοινωνιών.
Μπορούν να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στο 20% των διακινούμενων δεδομένων σε αυτούς, αναζητώντας λέξεις «κλειδιά» στις ξένες επικοινωνίες οι οποίες να σχετίζονται με τρομοκρατία ή επιβουλές κατά του Συντάγματος της Γερμανίας.
Η BND και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν αυτό το δικαίωμα μόνο επί Γερμανικού εδάφους.