Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ.
Ο Σαλτιέλ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FΜ” χαρακτήρισε «κομβική την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και τη δημοσίευση του στο Φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθώς “ανάβει” το πράσινο φως να προχωρήσουν οι ενέργειες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος».
«Είναι εφικτό να ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου οι πρόδρομες εργασίες. Βάσει των νόμων πρέπει να γνωρίζουμε το υπέδαφος για να γίνει η στατική μελέτη. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει η συγγραφή των λεπτομερειών του έργου και η δημοπράτηση του» είπε ο Σαλτιέλ.
Υποστήριξε πως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο αναμένεται να ανεγερθεί στη “δύση” του 2019, θα αναδείξει «όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Εβραίων αλλά και την ιστορία της πόλης. Θα είναι σπουδαίο για την πόλη, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος που έγινε στην Αθήνα».
Τα τρένα θανάτου
Συγκεκριμένα, ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, θα ανεγερθεί σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ, στον συμβολικό τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η ιστορία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ξεκίνησε το 2014 με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να υιοθετεί την πρόταση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και να την ανακοινώνει στους δημοτικούς συμβούλους.
Από το 2014 έως και σήμερα, ο κεντρικός δήμος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δούλεψαν από κοινού, αξιοποιώντας επαφές σε όλο τον κόσμο.
Από τις πιο σημαντικές επισκέψεις ήταν αυτές τον Δεκέμβριο του 2016 σε Παρίσι και Βερολίνο.
‘Εδωσαν το “παρών” στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2017, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τους οποίους ζήτησε να ξεπεραστούν με Προεδρικό Διάταγμα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αδειοδότηση του εξαώροφου κτιρίου, ενώ τον περασμένο Ιούνιο, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και Ισραήλ έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας που θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Για την παραχώρηση του χώρου έχει ήδη υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού δήμου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Για την κατασκευή του υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και τα υπόλοιπα από άλλα κεφάλαια -εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες.