Φωτογραφία από τα χθεσινά επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η διεθνής έκδοση των New York Times, χαρακτηρίζοντας τις καθαρίστριες ως σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας.
«Το αδιέξοδο τύπου Δαυίδ – Γολιάθ, στο οποίο πρωταγωνιστούν μεσήλικες στην πλειοψηφία τους γυναίκες που κραδαίνουν σφουγγαρίστρες και αντιστέκονται στις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν μετατρέψει τις καθαρίστριες σε ένα ασυνήθιστο σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, για τα οποία ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι έχουν επιτρέψει σταδιακά στην Ελλάδα να διατηρήσει τον έλεγχο των οικονομικών της» γράφει το δημοσίευμα, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην περιπέτεια των καθαριστριών και στις συστάσεις του ΔΝΤ για τις αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων.
Στο δημοσιεύμα αναφέρεται επίσης πως οι δικαστικές αποφάσεις έχουν γίνει ένα σοβαρό εμπόδιο στον δρόμο της λιτότητας που καλείται να βαδίσει ο Πρωθυπουργός, και ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι «οι αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων» απειλούν τις μεταρρυθμίσεςι της χώρας.
Η συντάκτρια του άρθρου γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε μία σειρά οδυνηρών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας στο Δημόσιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υποστηρίζοντας πως ήταν απαραίτητες για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών. «Αλλά», συμπληρώνει, «οι Έλληνες έχουν χτυπηθεί από τα βήματα αυτά και τα ελληνικά δικαστήρια έχουν διαφορετική άποψη».
«Σταθερά ομάδες πολιτών -μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, καθαρίστριες αλλά και οι ίδιοι οι δικαστές- αμφισβητούν τις περικοπές ως παράνομες ή αντισυνταγματικές […] θέτοντας ένα σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα για την κυβέρνηση: Μπορεί στην πραγματικότητα να συρρικνώσει το κράτος;».