Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα -ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.
Στο μεταξύ:
«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).
Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.
Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.
Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς.
Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.
Στη Ζάκυνθο, μια ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.15 μετά το μεσημέρι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών τα τελευταία δύο 24ωρα στα 12.
Από τις 12 πυρκαγιές οι 10 είναι ενεργές με σοβαρότερες αυτές στο Καταστάρι και στον Κοιλιωμένο.
Η τελευταία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Νικολουδάκη στον Λαγανά και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.
Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και με δεδομένο ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποχρέωσε τους επιτελείς του κρατικού μηχανισμού να μεταφέρουν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το μεσημέρι έφτασαν στο νησί άλλα τρία πυροσβεστικά οχήματα, δύο από την Αττική και ένα από την Στερεά Ελλάδα, τα οποία προστέθηκαν στην τοπική δύναμη και άλλες ενισχύσεις που είχαν ήδη σταλεί χτες από την Θεσσαλία και την Δυτική Ελλάδα.
Από ώρα σε ώρα αναμένονται και άλλα τέσσερα αυτοκίνητα από την Πελοπόννησο, που θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούν στο νησί στα 40.
Έτσι η συνολική δύναμη που επιχειρεί στην Ζάκυνθο διαμορφώνεται σε 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρα τμήματα, και 4 ελικόπτερα που κάνουν εκ περιτροπής ρίψεις νερού από αέρος στις πυρκαγιές.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και υδροφόρες των δήμων και άλλες δυνάμεις.
Στον Κάλαμο η πυρκαγιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς φυσάει ισχυρός άνεμος, ενώ καίγονται παλιά πεύκα σε περιοχή με διάσπαρτα σπίτια.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει αναφερθεί να απειλείται άμεσα κάποιο σπίτι, ωστόσο προληπτικά εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» κα τα παιδιά απομακρύνονται με ασφάλεια.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 εθελοντικά οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας.