Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της υγείας του τρίχρονου Δημήτρη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπεβλήθη σε επιτυχημένη επέμβαση μεταμόσχευσα καρδιάς στο νοσοκομείο Bambino Gesu στη Ρώμη.
Ο μικρός είχε μεταφερθεί στη Ρώμη πέρυσι ανήμερα τα Χριστούγεννα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν.
Έπασχε από σπάνια ασθένεια και η σοβαρότητα της κατάστασής του απαιτούσε την μεταφορά του, για την οποία είχε κινητοποιηθεί επί πολλές εβδομάδες όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Ν. Κοτζιά.
Έτσι ο μικρός μεταφέρθηκε στο εξειδικευμένο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ρώμης με ιταλικό C-130, συνοδευόμενος από ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ παρέμεινε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο της Ρώμης περιμένοντας το κατάλληλο μόσχευμα.
Την περασμένη εβδομάδα τον τρίχρονο Δημήτρη είχε επισκεφθεί η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια.
Είχε, μάλιστα, δηλώσει συγκινημένη από την περιπέτεια του μικρού και είχε παίξει για αρκετή ώρα μαζί του, ενώ την επομένη μέρα, κατά σύμπτωση, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι βρέθηκε μόσχευμα για τον Δημήτρη. Μάλιστα, πολλοί τότε είχαν σπεύσει να μιλήσουν για το «θαύμα της Μελάνια».
Όμως, το παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπόθεσης δείχνει ότι, αν υπήρξε κάποιο «θαύμα», αυτό οφείλεται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που κινητοποιήθηκε με ταχύ και εργώδη τρόπο για να γίνουν όλα όπως έπρεπε.
«Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι η καρδιά του μικρού Δημήτρη ανταποκρίθηκε θετικά και η γενικότερη κατάστασή του είναι καλή», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ιταλός καρδιοχειρουργός Αντόνιο Αμοντέο.
Ο Ιταλός γιατρός ανέλαβε την επέμβαση, την περασμένη Παρασκευή, του τρίχρονου παιδιού που μεταφέρθηκε πριν πέντε μήνες στη Ρώμη, στο καθολικό νοσοκομείο Bambin Gesù, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
«Η επέμβαση σίγουρα δεν ήταν απλή, διότι όταν τοποθετείται μια τεχνητή καρδιά σαν και αυτή που είχαμε επιλέξει στην περίπτωση του μικρού Δημήτρη, δημιουργούνται πολλές συμφύσεις. Μόνον για να μπορέσει να μεταμοσχευθεί η καρδιά του δότη χρειάσθηκαν πέντε ώρες», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Αμοντέο.
«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τώρα, είναι σίγουρα εκείνοι της απόρριψης και της λοίμωξης, αλλά μέχρι αυτή την στιγμή είναι όλα υπό έλεγχο και ελπίζουμε να παραμείνει η κατάσταση, ως έχει και μελλοντικά», τόνισε επίσης ο Ιταλός καρδιοχειρουργός.
Ο καθηγητής Αμοντέο, βέβαια, υπογράμμισε ότι η μεταμόσχευση καρδιάς, σε παιδική ηλικία, δεν είναι οριστική λύση.
«Όπως λέμε εμείς οι γιατροί, με την μεταμόσχευση σε μικρή ηλικία, αντικαθίσταται μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, με μια άλλη, οπωσδήποτε λιγότερο σοβαρή», είπε ο Ιταλός επιστήμονας.
Δεν παρέλειψε, δε, να υπογραμμίσει ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις σημαντικές ικανότητες των συναδέλφων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
«Εμείς έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία στην παιδιατρική χειρουργική και από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουμε μια στενή συνεργασία, με πολύτιμη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών», δήλωσε ο κ. Αμοντέο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε ευχαριστήρια επιστολή προς την πρόεδρο του παιδιατρικού νοσοκομείου Bambin Gesù, o πρέσβης μας στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης (ο οποίος, τους μήνες αυτούς, ήταν διαρκώς σε επαφή με την οικογένεια του παιδιού και με τους γιατρούς), μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω το νοσοκομείο, του οποίου είστε επικεφαλής, για την στοργή και την φροντίδα με την οποία στήριξε τον μικρό Έλληνα ασθενή και τους γονείς του, από την ώρα της άφιξής τους. Μόνον χάρη στην συνεχή προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Bambin Gesù, μια δύσκολη, σίγουρα, περίπτωση, έτυχε της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης, με τρόπο που μας κάνει, όλους, τώρα, να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».