Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Σάλος έχει ξεσπάσει με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη, όπου θα διδάσκονται τουρκικά, γράφει η εφημερίδα “Δημοκρατία”.
Το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Δημοκρατίας», συσκέφθηκαν τα αρμόδια όργανα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ξάνθη και Κομοτηνή και εκφράστηκαν δριμείες αντιδράσεις αναφορικά με τις εξελίξεις.
Αφορμή αποτελεί το νέο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και εισάγει πιλοτικά την τουρκική «μητρική» γλώσσα όπως τη χαρακτηρίζει (!) σε έξι νηπιαγωγεία της Θράκης (τρία στη Ροδόπη και τρία στην Ξάνθη).
Πρόκειται για μεσοβέζικες λύσεις, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, ανέφερε με νόημα στην εφημερίδα ο πρόεδρος του διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα έχει εκτός από παιδαγωγική και εθνική, πολιτική διάσταση.
«Υπάρχουν τεράστια κενά, αμέτρητα ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα, τις συνέπειες που μπορεί να έχει» τόνισε ο κ. Ντούμος.
Την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί νέα σύσκεψη, όπου οι δάσκαλοι θα λάβουν επίσημη απόφαση και θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των έξι νηπιαγωγείων, την οποία θα κοινοποιήσουν στο υπουργείο Παιδείας.
Κοινό μυστικό της λειτουργίας των δίγλωσσων νηπιαγωγείων αποτελεί το γεγονός ότι διάφοροι μηχανισμοί που εξυπηρετούν τουρκικά συμφέροντα πιέζουν την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Υπάρχουν βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη που πανηγυρίζουν με τις εξελίξεις» σημείωσε με νόημα πρώην στρατιωτικός στη «δημοκρατία».
Οι φωνές που αντιτίθενται στη λειτουργία των εν λόγω νηπιαγωγείων αναφέρουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα είχε λογική μόνο εφόσον σαν δεύτερη γλώσσα διδάσκονταν πομακικά ή ρομανί και όχι τουρκικά.