Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε τρεις κρίσιμες συνεδριάσεις – η πρώτη εκ των οποίων αρχίζει το πρωί της Τρίτης – ο Άρειος Πάγος θα κρίνει την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, υπό την ασφυκτική πίεση της τουρκικής πλευράς, που τους αποδίδει κατηγορίες για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, δηλαδή δεκαπέντε Αρεοπαγίτες, θα αποφασίσουν όχι για το αν οι τουρκικές κατηγορίες σε βάρος τους είναι βάσιμες (η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εκδόσεων-ΕΣΕ), αλλά αν είναι σαφείς ή αόριστες, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν το αίτημα έκδοσης και αν η αποδοχή της έκδοσης θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης κ.λπ., οπότε πρέπει να αποκρουστεί το αίτημα των τουρκικών Αρχών.

Αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση είναι ότι για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από τρία Συμβούλια Εφετών, ενώ και πάλι η δικογραφία έχει ουσιαστικά τριχοτομηθεί και θα ασχοληθούν τρία διαφορετικά τμήμα του Αρείου Πάγου για ένα αντικείμενο το οποίο είναι απολύτως συναφές.

Χαρακτηριστικό είναι για πέντε από τους αξιωματικούς, δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τρεις, ένα άλλο συμβούλιο είπε πως πρέπει να εκδοθούν.

Μέσα σε αυτό το νομικό αλαλούμ τη Δευτέρα, πέραν των δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα θυμίζοντας πως η βασική αρχή της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, σε χώρες που θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου

Οι νομικοί τους εκπρόσωποι θυμίζουν πως η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ανεστάλη από την Τουρκία μέχρι τις 11-1-17, ημερομηνία που κατά σύμπτωση κρίνεται η τύχη της δεύτερης ομάδας εκζητουμένων. Όλοι προεξοφλούν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παρατείνει την αναστολή της ΕΣΔΑ, στην οποία η ΕΕ αντέδρασε προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέπεται υποχώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν ο Άρειος Πάγος απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης, η υπόθεση θα κλείσει εκεί, ενώ αν δεχθεί κάποια αιτήματα (ή όλα), τότε η υπόθεση θα αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις με ακόμα μεγαλύτερη άσκηση πιέσεων, αφού τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Εις θάνατον

Οι 8, αρνούμενοι κάθε εμπλοκή, απέκρουσαν τις κατηγορίες ως ψευδείς, εντελώς αόριστες και προσχηματικές, ξεκαθαρίζοντας ενώπιον του Εφετείου ότι τυχόν έκδοσή τους ισοδυναμεί με καταδίκη “εις θάνατον”, τονίζοντας παράλληλα ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, ότι κινδυνεύουν με βασανισμό, δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές τους για τον φόβο που έχουν για την τύχη των οικογενειών τους (κάποιων οι σύζυγοι απολύθηκαν από την εργασία τους, άλλου η μητέρα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη πόλη κ.λπ.), αλλά και οι διαβεβαιώσεις τους για την απόλυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται αυτή την περίοδο

Νομικά επιχειρήματα

Το Τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα:

α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό,

β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,

γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και

δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Τα δικαιώματα των 8 Τούρκων ενώπιον του Αρείου Πάγου θα υπερασπιστούν ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος.

Στο νομικό “οπλοστάσιο” συγκαταλέγεται νέα απόφαση του ΑΠ, που αποκλείει την έκδοση σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, με δεδομένη την απειλή του Ερντογάν για επαναφορά της.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Θέμα δημοκρατίας

Όπως επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος:

“Τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους. Ακατανόητη, ομολογουμένως, η τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στο βαθμό που εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων.

Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;

Αν μεν το ένα συμβούλιο απορρίψει το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, τότε ως προς τους αντίστοιχους εκζητούμενους το ζήτημα τερματίζεται εκεί, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα έκδοσης των, αφού σύμφωνα με το άρ. 452 παρ. 1 του κώδικα ποινικής δικονομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση του δικαστηρίου.

Αν, αντίθετα, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας!

Θα μπορέσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας;

Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις.

Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας”.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

To φυλαχτό που αναφέρεται σε απαγορευμένη ιστορία του Σολομώντα που πολεμά δαίμονες – Τα ονόματα τεσσάρων αρχαγγέλων στα ελληνικά

Για παράνομα στοιχήματα κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ο Ατζούν Ιλίτζαλι

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr