Την ηγεσία και καθοδήγηση του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οµότιµος καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Η συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τον δρ. Τσαυτάρη είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, όταν κλήθηκε –σε συμβουλευτικό επίπεδο- να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε ότι αφορά τη σύσταση Μεταπτυχιακής Σχολής στο Perrotis College.
Η επέκταση της συμβολής του στην ακαδημαϊκή ηγεσία έρχεται να επισφραγίσει την άψογη συνεργασία του με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ο δρ. Τσαυτάρης θα οδηγήσει στο μέλλον το Perrotis College και την νέα Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Κολεγίου, η οποία θα υποδεχθεί τους πρώτους μεταπτυχιακούς φοιτητές την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018.
Δηλώσεις του πρώην υπουργού Αθανασίου Τσαυτάρη
«Σεβόμενος την μακροχρόνια, υπερ-εκατονταετή εμπειρία και προσφορά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην δημιουργία, αποτίμηση και μεταφορά πληθώρας καινοτομιών στην γεωργική πράξη, δέχθηκα με μεγάλη τιμή την πρόσκλησή της να συμβάλω στην ανάπτυξη του Perrotis College.
Στόχος είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων τόσο για τους προπτυχιακούς όσο και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, με άξονα πάντα την έρευνα και την γεωργική καινοτομία και τεχνολογία. Πιστεύω ότι η ακαδημαϊκή και ερευνητική μου εμπειρία καθώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες μου στον κλάδο, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Perrotis College προς το συμφέρον των νέων, της επιστήμης, της τοπικής γεωργίας και της χώρας γενικότερα», δήλωσε ο δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Και πρόσθεσε: «Η κοινωνία μας έχει μεγάλες απαιτήσεις από την αγροτική δραστηριότητα. Ζητά να αυξήσουμε την παραγωγή τροφής για την ικανοποίηση των αναγκών ενός ραγδαία διογκούμενου δημογραφικά πληθυσμού, να παράξουμε περισσότερες ίνες για τα ρούχα μας, άνθη για την αναψυχή μας, αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα, ξύλα για τη φωτιά και τις οικοδομές μας και τώρα και βιοκαύσιμα για τα αυτοκίνητά μας.
Την ώρα που η ίδια κοινωνία συρρικνώνει διαρκώς όλους του απαραίτητους πόρους της γεωργικής παραγωγής: λιγότερα και πιο υποβαθμισμένα καλλιεργούμενα εδάφη, λιγότερο αρδευτικό νερό, λιπάσματα, φάρμακα, ακριβότερη ενέργεια κ.α. Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη των παραπάνω είναι πλέον η έρευνα, η παραγωγή νέας γνώσης και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, η μετατροπή της γνώσης σε νέες τεχνολογίες και μεταποίηση, και η εφαρμογή των καινοτομιών στην αγροτική πράξη. Αυτή είναι η πρόκλησή μας».