Οικονομικά σκάνδαλα, μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων, «αμαρτωλές» ΜΚΟ, παραδικαστικό κύκλωμα, ειδεχθή εγκλήματα και άλλες υποθέσεις βρίσκουν τον δρόμο για τις αίθουσες του δικαστηρίου και ανμένεται να απασχολήσουν την κοινή γνώμη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται η εξέλιξη των υποθέσεων να προκαλέσει συζητήσεις και ενδεχομένως αντίκτυπο σε πολιτικό επίπεδο.
Κάποιες υποθέσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, άλλες έχουν ξεκινήσει, αλλά «σκοντάφτουν» σε λεπτομέρειες που θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί από καιρό.
Εξέχουσα θέση στην ατζέντα συνεχίζει να έχει η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αλλά και η δίκη του εμπρησμού της Marfin, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει εκείνες που αφορούν την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Μερικές απο τις σημαντικότερες υποθέσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε αναμένεται να διεξαχθούν σύντομα στις δικαστικές αίθουσες είναι αυτές που ακολουθούν.
-Η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 και διεξάγεται τον περισσότερο καιρό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, αλλά και στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Μετρά μόλις την 88η μέρα της, αν και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.
Η εξέταση της υπόθεσης δολοφονίας του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι το 2013 από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τις καταθέσεις μαρτύρων.
Από τις 9 Σεπτεμβρίου εξετάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση της επίθεσης τάγματος εφόδου της ΧΑ κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012 που κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό του αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.
Οι δικάσιμες του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν χθες (27/09) και η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου με την κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπού Χάμεντ Μοχάμεντ.
-Ο εμπρησμός της Marfin.
Ξεκίνησε μετά από έξι χρόνια αλλεπάλληλων αναβολών, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, ξεκίνησε η δίκη για τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην Σταδίου και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, τον Μάιο του 2010.
Η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρώτη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση ενάντια στο πρώτο μνημόνιο.
Αποτέλεσμα του εμπρησμού ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα 4 μηνών.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Θ. Σίψας (για την Marfin) και ο Παύλος Αντρέεβ, (για τον Ιανό), οι οποίοι βαρύνονται, κατά περίσταση, με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.
Στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 80 μάρτυρες. Και οι δυο κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ μέχρι στιγμής οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει δεν τους έχουν αναγνωρίσει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην υπόθεση και το πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπ. Εργασίας που ερεύνησε τις συνθήκες της πυρκαγιάς στη Marfin και αφορά τις σοβαρότατες παραλείψεις που συνέβαλαν στην τραγωδία. Επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 14 Οκτωβρίου.
-Το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, η πολυαναμενόμενη δίκη του ΤΤ, αλλά “σκόνταψε” ακαριαία στην… μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος!
Όπως και στην υπόθεση της Siemens, έτσι και στην υπόθεση του ΤΤ, με το που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Radomir Zivanic υπέβαλε ένσταση ακύρωσης της διαδικασίας και αναβολής της δίκης, έως ότου μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα στην μητρική γλώσσα του σέρβου κατηγορουμένου.
Ο συνήγορος ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο εντολέας του υπέβαλε αίτημα μετάφρασης πριν από έναν χρόνο, αίτημα όμως που απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα Ιωάννη Προβατάρη.
Η υπόθεση αφορά τα εκατομμύρια δανείων που χορηγήθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας σε επιχειρηματίες, χωρίς -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- να έχουν δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Συνολικά θα καθίσουν στο εδώλιο 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων τρανταχτά ονόματα όπως ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελος Φιλλιπίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, ο Σπύρος Παντελιάς, συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Βίκτωρ Ρέστης, το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα κ.α.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
-Σκάνδαλο Energa – Hellas Power.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση του σκανδάλου της Energa – Hellas Power, από την οποία το ελληνικό δημόσιο φέρεται να έχει υποστεί ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται, η πρωτόδικη απόφαση, αφού ήδη η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει προτείνει την ενοχή του Άρη Φλώρου και την απαλλαγή του Βασίλη Μηλιώνη.
Στην σκανδαλώδη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα που βαρύνονται με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, για λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
-Εξοπλιστικά.
Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Πρώτος ν’ απολογηθεί αναμένεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος, με ανάλογο ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η απολογία της συζύγου του Βίκης Σταμάτη.
Εν τω μεταξύ, μόλις σήμερα (28/09) απορρίφθηκε-για μια ακόμη φορά- η αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς η εισαγγελική λειτουργός έκρινε πως είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτος φυγής, ενώ, σύμφωνα με την προτασή της, υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος «να τελέσει νέες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
-Λίστα Λαγκάρντ- Ιωάννης Διώτης.
Το σκέλος της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, θα ερευνήσει το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, η κατάθεση του οποίου αναμένεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος για τους χειρισμούς του στην πολύκροτη «λίστα Λαγκάρντ».
Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει τα όσα μεσολάβησαν την περίοδο εκείνη.
-ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τέσσερις υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας, για την περίοδο 2005-2006.
Η υπόθεση αφορά τις χρηματοδοτήσεις για δράσεις της ΜΚΟ που είτε παρέμειναν ημιτελείς είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, η ΜΚΟ έλαβε το ποσό των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, ως προκαταβολή σε συνολικό ποσό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ.
Η αποστολή αφορούσε την διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων.
Τελικά-και σύμφωνα πάντα με την δικογραφία- από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση».
Σε δίκη παραπέμπονται ο άλλοτε στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ, Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην εκκλησιαστικοί οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κατά περίσταση, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.
-Σκάνδαλο Siemens (σύμβαση 8002 ΟΤΕ).
Πολύ κοντά στην ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης βρίσκεται για δεύτερη φορά η δίκη για την σύμβαση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ με την Siemens.
Μετά την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης τον Ιούλιο που μας πέρασε και τον σάλο που προκλήθηκε για το αμετάφραστο παραπεμπτικό βούλευμα στην μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων όπως ορίζει ο νόμος, η υπόθεση δείχνει να προχωρά προς την αίθουσα του δικαστηρίου.
Ήδη η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει ολοκληρώσει τη μετάφραση του βουλεύματος και άλλων συνοδευτικών εγγράφων στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων, μετά και την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Μεταξύ των κατηγορουμένων για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, βρίσκονται τουλάχιστον 70 υπάλληλοι του ΟΤΕ, χρηματιστές, κομματικά στελέχη, τραπεζίτες, αλλά και μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι παθητική και ενεργητική δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε αυτή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
– Siemens – Δωροδοκία Μαντέλη.
Στις 2 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει, από την αρχή, η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, για υπόθεση δωροδοκίας του από τη Siemens.
Η δίκη που βρισκόταν προς το τέλος της έπειτα από τρία χρόνια διεξαγωγής διεκόπη το καλοκαίρι καθώς απεβίωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Αγγελής Τριαντόπουλος και δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει αναπληρωματικός.
Ο πρώην υπουργός εξετάζεται για το ποσό 230.000 ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από τη μητρική Siemens, ποσό το οποίο κατά τη δικογραφία σχετίζεται με τη σύμβαση 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας.
Ο Τάσος Μαντέλης έχει αρνηθεί την κατηγορία της δωροδοκίας ισχυριζόμενος πως το ποσό για το οποίο κατηγορείται αποτελούσε χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία.
-Σκάνδαλο Proton Bank-Λαυρεντιάδης.
Έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα» αφού η ζημιά των 900 εκατ. ευρώ που προξένησε στο δημόσιο προκαλεί ίλιγγο.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί στις 7 Νοεμβρίου ενώ μερικά από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι 34 κατηγορούμενοι στην υπόθεση αφορούν τ’ αδικήματα της απιστίας, απάτης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κ.α.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ τόσο σε στελέχη όσο και στον ίδιο τον Λαυρεντιάδη φαίνεται να αποδίδεται επιπλέον η οργάνωση εγκληματικής ομάδας, αφού «δημιουργήθηκαν» εταιρείες προκειμένου να εισπράξουν τον πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια από την Proton, αλλά και για την προσπάθεια εξαπάτησης των ελεγκτικών μηχανισμών της ΤτΕ.
Σύμφωνα με το βούλευμα από την προκαταρκτική εξέταση προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011 ο Λαυρεντιάδης και άλλοι συνεργάτες του «με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank χορήγησαν σε εταιρίες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο με συνέπεια να απειληθεί και υποστεί ζημιά η τράπεζα.»
-Παραδικαστικό κύκλωμα Νο2.
Για τις 5 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η έναρξη σκέλους της υπόθεσης που αφορά το Παραδικαστικό κύκλωμα Νο2.
Οι κατηγορίες αφορούν αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση κ.α.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι φέρεται να εντόπιζαν ακίνητα-«φιλέτα», ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρείες, τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίες άλλων μελών του κυκλώματος.
Στο κύκλωμα περιλαμβάνονται δικαστές, δικηγόροι, πολιτικός μηχανικός, ένας ιερέας, ένας γνωστός τηλε-δικηγόρος, επιχειρηματίες, φοροτεχνικοί, συνδικαλιστές, η κόρη επιχειρηματία που ασχολείται με τα media, ένας επικοινωνιολόγος κ.α
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να οδηγηθούν αρχικά οκτώ πρόσωπα σε σύνολο 104 ατηγορουμένων.
-Υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Για της 20 Οκτωβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων ορίστηκε η δίκη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο του 2015 σε αγροτική περιοχή κοντά στην Γαλακτοκομική Σχολή.
Η υπόθεση εξαφάνισης του νεαρού φοιτητή μέχρι τον τραγικό επίλογο, αλλά και όλα όσα ήρθαν στο φως για το bullying που είχε υποστεί στη σχολή από μια παρέα νταήδων είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ο πρώην διευθυντής της Σχολής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ο τρίτος για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.
Ο Χ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για παρέμβαση στη διεύθυνση της Σχολής, προκειμένου να μην τιμωρηθεί πειθαρχικά φοιτητής από την Κρήτη που προξένησε φθορές.
Για τις ευθύνες της Σχολής έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία από αυτή που αφορά στο θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
-Η δίκη για την αποτρόπαια δολοφονία της μικρής Άννυ.
Μια δίκη για γερά νεύρα και γερό στομάχι ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
Οι αποτρόπαιες συνθήκες της δολοφονίας της 4χρονης Άννυ το Πάσχα του 2015 ξετυλίγεται σαν ένας εφιάλτης στην δικαστική αίθουσα.
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθονται ο 27χρονος πατέρας της 4χρονης, Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ ή Σάββας ο 30χρονος φίλος του Νασίφ Αχμέντοφ ή Νικολάι και η μητέρα Δημητρίνα Μπορίσοβα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και περιύβριση νεκρού, η 25χρονη μητέρα του μικρου κοριτσιού είναι αντιμέτωπη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ στο εδώλιο θα καθίσει και ένας ακόμη άνδρας, φίλος της μητέρας, κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της ψευδορκίας.
Οι καταθέσεις –με κορυφαία εκείνη του ιατροδικαστή-προκάλεσαν ανείπωτη φρίκη στο ακροατήριο της αίθουσας.
Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη με πιο πρόσφατα γεγονότα την παραίτηση της συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων και την διαταγή της Εισαγγελέως σύλληψης μάρτυρα ως ύποτης για ψευδορκία.
Της Ειρήνης Προμπονά για το Κόκκινο