Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπουργείο Υγείας: Η Ελλάδα έχει επάρκεια σε αίμα και είναι υγειονομικά ασφαλής

Υπουργείο Υγείας: Η Ελλάδα έχει επάρκεια σε αίμα και είναι υγειονομικά ασφαλής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις, η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα, τονίστηκε κατά την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών -όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Αναφερόμενος στο θέμα της ελονοσίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, «ούτε υγειονομική βόμβα υπάρχει στη χώρα, ούτε υγειονομικό ναρκοπέδιο».

Όπως είπε ο υπουργός «διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά, ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών», παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν και «είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας. Και αυτό το πράγμα το έχουμε καταφέρει».

Η δημόσια υγεία, συνέχισε ο Ανδρέας Ξανθός, δεν μπορεί να είναι «αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ’ έξω από τις φωνές του «ακραίου λαϊκισμού και της ανεύθυνης αντιπολίτευσης».

Ο ίδιος, εξέφρασε επίσης, την στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου, στο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί τα πυρά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης εθελοντικής αιμοδοσίας

Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών, ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και το εθνικό απόθεμα της χώρας να καλύπτεται κυρίως από εκεί και όχι μόνο από τους συγγενείς.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη».

Όπως είπε, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ, να ξέρει σε real time χρόνο, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε ολόκληρη την χώρα.

Ελονοσία και αυστηρά μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος

«Βεβαίως, υπάρχει σχέδιο στο θέμα του αίματος και μάλιστα με ακραία συνέπεια, γιατί η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας όμως, ότι «κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις, όπως ο όρος ″καραντίνα″. Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη ″καραντίνα″». Πρόκειται όπως είπε για προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοσίας και τίποτε άλλο.

Ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων ″επηρεαζόμενων περιοχών″, δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς η ασθένεια ″είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας″.

Επιπλέον, για την ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε ″επηρεαζόμενης περιοχής″ είναι πάνω από ένα έτος και ο ″αποχαρακτηρισμός″ γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται στην αιμοδοσία ενόψει μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων δια του αίματος -και πιο συγκεκριμένα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία- είναι μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα.

Πρόσθεσε δε, ότι η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα. Ακόμα, όπως είπε και μέσα στον Αύγουστο, που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη. Ωστόσο, τόνισε, επειδή τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε αυτή η σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα «για να είμαστε απολύτως έτοιμοι, εφόσον παραστεί ανάγκη να τα αντιμετωπίσουμε». Αυτά τα μέτρα δεν θέτουν σε ″καραντίνα″ -είναι απόλυτα λανθασμένος ο όρος- αλλά αποκλείουν από την αιμοδοσία κάποιες περιοχές.

«Όσον αφορά τα μέτρα, στο αίμα είμαστε ακραία σχολαστικοί. Ο αποκλεισμός των περιοχών είναι έκφραση της ακραίας σχολαστικότητας για την ασφάλεια του αίματος. Δεν αφορά δήμους, αλλά ορισμένες κοινότητες και έχει γίνει παρανόηση ότι αφορά ολόκληρους τους δήμους. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα ″καραντίνας″, είναι μέτρα ρουτίνας που λαμβάνονται από το 2009», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξέφρασε παράλληλα, την απορία του για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, επισημαίνοντας ότι από το 2009 και μετά έχουμε κάθε χρόνο κρούσματα. Υπήρχαν χρονιές με 20 ή και 40 περιστατικά, είπε και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να αυξηθούν, να είμαστε ξεκάθαροι.

Στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα, είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων». Ξεκαθάρισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα- αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα -δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στην Δημόσια Υγεία, καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει την νόσο, δηλαδή να μολύνει κουνούπια (η ελονοσία όπως είναι γνωστό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο).

Ψεκασμοί

«Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες.

«Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης, θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη, έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο», κατέληξε

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανοδική τάση σημειώνει ο κορωνοΐός: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές – 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι- Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Ο Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Μητσοτάκη που ιδιωτικοποιεί την Υγεία

Ο Άδωνις είπε στο ΠΑΣΟΚ να «σοβαρευτεί» για να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ

Ν. Παππάς: «Η ΝΔ μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας»

Νέο αντάρτικο στη ΝΔ: 8 βουλευτές κατά Γεωργιάδη-Κεραμέως και Γ. Βλάχος κατά Χατζηδάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr