Η κυβέρνηση διόρθωσε το λάθος της και τελικά απέσυρε την διάταξη που απαγόρευε την εκτός σχεδίου δόμηση, αποδεικνύοντας ότι τελικά επικρατεί η λογική.
Όπως ανακοίνωσε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) η διάταξη που απαγόρευε την εκτός σχεδίου δόμηση αποσύρθηκε μέσα σε πέντε μέρες μετά τη γενική κατακραυγή που ξέσπασε, σε όλη την Ελλάδα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ αν ίσχυε η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης στις ήδη χαρακτηρισμένες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, είτε σ’ αυτές που θα χαρακτηριζόταν κατά την ανέλεγκτη κρίση κάθε αρμόδιας αρχής, θα είχε τις εξής αρνητικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για την εθνική οικονομία:
-Θα εκμηδενιζόταν η αξία του συνόλου σχεδόν των εκτός σχεδίου ακινήτων, επειδή η αξία τους από οικοπεδική θα μετατρεπόταν σε αξία αγροτεμαχίου. Τα κύρια θύματα θα ήταν οι ιδιοκτήτες, που για να τα αγοράσουν είχαν πληρώσει τιμήματα άνω των 150.000 ευρώ και θα έβλεπαν την αξία τους να μειώνεται σε 10.000 ευρώ.
-Θα αποτελούσε την χαριστική βολή για τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομή και θα στερούσε από το κράτος πολύτιμα έσοδα από την φορολόγησή τους.
Αυτό όμως που πλήγηκε κατάφωρα ήταν η αξιοπιστία του κράτους, το οποίο εμφανίζεται απρόβλεπτο στο να θεσπίζει διατάξεις που απαξιώνουν εν μία νυκτί ιδιοκτησίες, που για να αποκτηθούν έχουν γίνει αιματηρές οικονομίες μιας ζωής, με τον ίδιο τρόπο που επιβάλει ετήσιους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε ακίνητα που δεν έχουν εισόδημα, τους οποίους αυξάνει όποτε θέλει.
Η έλλειψη αυτή αξιοπιστίας, καταρρακώνει την διάθεση κάθε ιδιοκτήτη, γιατί δεν γνωρίζει τι φόρος ή τι δέσμευση θα του επιβληθεί την επόμενη μέρα και αποθαρρύνει οποιοδήποτε Έλληνα ή ξένο που θέλει να αποκτήσει ακίνητο ή να κατασκευάσει οικοδομή στη χώρα μας. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, πως με τέτοιες πρακτικές θα έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία γίνονται συνεχώς μεγαλόστομες εξαγγελίες.