Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, το Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο πλημμύρισε με κόσμο, o οποίος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του οργανισμού, ήρθε να ενημερωθεί, να διαμαρτυρηθεί και να συμπαρασταθεί στα 40 παιδιά και τους 30 εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να απομακρυνθούν από το Σπίτι τους.
Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει από το 2006, με τους ενάγοντες να ζητούν την παύση λειτουργίας του Σπιτιού, μετά από 14 χρόνια, στο οποίο έχουν μεγαλώσει 121 παιδιά-θύματα κάθε μορφής βίας.
Παιδιά που έχουν μεγαλώσει στο Σπίτι έστειλαν στην εκδήλωση τα δικά τους μηνύματα: «Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που έχασα τη βιολογική οικογένεια και το 1ο σπίτι που γνώρισα. Στάθηκα όμως τυχερή, απέκτησα μία δεύτερη πραγματική οικογένεια -αυτή του “Χαμόγελου”- και ένα 2ο Σπίτι. Δεν πρόκειται να το χάσω για δεύτερη φορά. Απλά δεν μπορεί να συμβεί!». Άννα, 21 ετών, φοιτήτρια.
“Είναι η οικογένειά μου! Δεν μπορεί να μου τα στερήσει κάποιος”
«Η Αρχαία Κόρινθος είναι το Σπίτι μου και το “Χαμόγελο” η οικογένειά μου! Δεν μπορεί να μου τα στερήσει κάποιος. Είμαστε νικητές και θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε με τη δική σας υποστήριξη. Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ μεγαλώνουν τα αδέρφια μου». Αλέξανδρος, 22 ετών, φοιτητής.
«Δεν θα ξεριζωθούμε για δεύτερη φορά. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις φωνές μας, θα τα καταφέρουμε!». Στέφανος, 21 ετών, φοιτητής.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ψηφίσματος από όλους τους παρευρισκόμενους.
Λίγα λόγια για τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002 λειτουργεί το Σπίτι για παιδιά-θύματα κάθε μορφής βίας, στην Αρχαία Κόρινθο, σε οίκημα που παραχωρήθηκε για αόριστο χρόνο στον οργανισμό από την ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κιβωτός των Παιδιών», καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που την εκπροσωπούσαν (η οικογένεια Κρατζ και ο Φίλιπ Λάρσεν).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Χαμόγελου», από την αρχή και μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει τηρήσει στο ακέραιο τους όρους, όπως περιγράφονταν στη σύμβαση χρησιδανείου αορίστου χρόνου.
Ωστόσο, το 2006 η ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κιβωτός των Παιδιών», επικαλούμενη εργασίες που έχουν γίνει στο οίκημα, για τις οποίες, όπως σημειώνει το «Χαμόγελο», είχε προγενέστερα ενημερωθεί και ήταν απαραίτητο να γίνουν προς όφελος των παιδιών και των εργαζομένων, καθώς και της συντήρησης του οικήματος και του περιβάλλοντος χώρου (τοποθέτηση ψυγειοκαταψύκτη, κατασκευή μανδρότοιχου κ.α.), με αγωγή της ζήτησε την απομάκρυνση του οργανισμού, άρα και των παιδιών που μεγάλωναν σε αυτό, καθώς και των εργαζομένων.
Το 2010 το οίκημα μεταβιβάστηκε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία International Children’s Ark Foundation με έδρα τη Σουηδία, εκπροσωπούμενη, ωστόσο, από τα ίδια φυσικά πρόσωπα (την οικογένεια Κρατζ και τον Φίλιπ Λάρσεν), που επιτελούν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς με την ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Στη συνέχεια, η σουηδική εταιρεία άσκησε αγωγή στον οργανισμό, ζητώντας το ακίνητο.
Η αγωγή εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Κορίνθου, το οποίο έκρινε την καταγγελία που έλαβε ο οργανισμός ως καταχρηστική και έτσι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέμεινε στην Αρχαία Κόρινθο.
Ακολούθησε έφεση στην παραπάνω απόφαση και σήμερα, όπως αναφέρει ο οργανισμός, «πετάνε» στον δρόμο τα 40 παιδιά και τους 30 εργαζόμενους από το Σπίτι του «Χαμόγελου» στην Αρχαία Κόρινθο.
Η απόφαση του Εφετείου στάθηκε στο γεγονός ότι το ακίνητο έχει, πλέον, μεταβιβαστεί στη σουηδική μη κερδοσκοπική εταιρεία International Children’s Ark Foundation και δεν ανήκει, πλέον, στην ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κιβωτός των Παιδιών» με την οποία είχε συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τη σύμβαση χρησιδανείου το 2002.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες εκπροσωπούνται από τα ίδια φυσικά πρόσωπα και επιτελούν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς, κάτι που δεν έλαβε υπόψη του το Εφετείου.
Σημειώνεται ότι τα δικαστικά έξοδα, που ανέρχονται σε 23.000 ευρώ, επιδικάστηκαν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».