Νεκρός εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Διόνυσο ο πρόεδρος της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης στα 84 του χρόνια.
Παρά του ότι δεν βρέθηκε κάποιο σημείωμα ορισμένες πληροφορίες λένε ότι βρέθηκε ένα λευκό χαρτί πάνω του.
Ο ιατροδικαστής, που εξέτασε τη σορό του 84χρονου συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.
Ο Κυριάκος Μαμιμάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο. Το όπλο βρέθηκε δίπλα του.
Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον αέρα και η σφαίρα βρήκε στον τοίχο του γραφείου και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.
Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο, αντίκρισε το τραγικό θέαμα.
Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.
Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι δεν βρέθηκε σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Jet Oil.
Η πτώχευση της Mamidoil Jetoil
Η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Στην αίτησή της επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ – ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ.
Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο Mamidoil- Jetoi. Η πετρελαϊκή κρίση του Σουέζ ήταν η αφορμή για να «γεννηθεί» η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Μαμιδάκη. Στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.
Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.
Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jetoil άρχισαν πέρυσι, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια άλλαξαν σήμα. Η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώθηκαν στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.
Η ιστορία της Mamidoil Jetoil
Το 1968 Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο, ιδρύουν την Mamidoil, μία εταιρεία που έμελλε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο των πετρελαιοειδών τις επόμενες δεκαετίες.
To 1970 ιδρύεται η Jetoil ΑΕ ενώ το 1971 γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Τέσσερα χρόνια μετά πραγματοποιείται η συγχώνευση και δημιουργία της Mamidoil Jetoil ΑΕ. Το 1980 η οικογένεια προχωρά στην ίδρυση μιας ειδικού τύπου Ελληνικής Ναυτιλιακής Εταιρίας, της JET TANK A.E. και το 1983 ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, στις οποίες επέκτεινε και εκσυγχρόνισε το 2003.
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρίας αρχίζει το 2001 όταν γίνεται και η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων της MAMIDOIL ALBANIAN, στο Δυρράχιο της Αλβανίας. Σειρά έχει το Κόσοβο, όπου το 2007 προχωρά στην εξαγορά του 50% των εγκαταστάσεων της Standardplin στο Κόσοβο. Παράλληλα ιδρύεται η Mamidoil με έδρα την Πρίστινα. Το 2008 λειτουργεί και η Jetoil Bulgaria με έδρα τη Σόφια.
Η Mamidoil Jetoil ΑΕ εμπορεύεται υγρά καύσιμα και λιπαντικά, μέσω ενός δικτύου ελεγχόμενων και συνεργαζόμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων τα οποία φέρουν το σήμα της εταιρείας. Το δίκτυο διαθέτει περίπου 600 πρατήρια υγρών καυσίμων και καλύπτει σχεδόν το σύνολο του ελλαδικού χώρου, ηπειρωτικού και νησιωτικού. Η εταιρεία παράλληλα συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ΑΠ (Ανεξάρτητων Πρατηρίων) σε όλη την Ελλάδα.
Η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα έγινε γνωστή την Παρασκευή. Η εταιρεία φαίνεται να πλήρωσε ακριβά τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα τα τελευταία 5 χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%.
Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetoil, ύψους 315,4 εκατ. ευρώ, τα 189,1 εκατ. ευρώ είναι προς τις τράπεζες, τα 78 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, τα 2,5 εκατ. ευρώ προς την εφορία, τα 648.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, τα 923.000 ευρώ προς τους εργαζομένους κ.ά.