Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μικρές Ειδομένες στην Ελλάδα”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και εντός της Ελλάδας παραμένει «ψηλά» στη γερμανική επικαιρότητα. Το περιοδικό Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, επιχειρεί μια πρώτη καταγραφή των εξελίξεων που συνόδευσαν την εκκένωση της Ειδομένης, κάνοντας λόγο για «μικρές Ειδομένες στην Ελλάδα», οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών.

Όπως σημειώνεται, «ο καταυλισμός στην Ειδομένη ανήκει στην ιστορία, ωστόσο μόνο οι μισοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά στα σύνορα –σε θλιβερές, παράτυπες κατασκηνώσεις».

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι 8.400 πρόσφυγες που βρίσκονταν τελευταία στον καταυλισμό της Ειδομένης επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα κέντρα υποδοχής. «Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική», παρατηρεί ο αρθρογράφος, κάνοντας λόγο για «πολλούς, παράτυπους καταυλισμούς» που διαδέχθηκαν την εκκένωση της Ειδομένης.

H ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση και των νέων αυτοσχέδιων μικρών καταυλισμών, γράφει το Spiegel Online

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν «οι πρόσφυγες προτιμούν τις παράτυπες κατασκηνώσεις από τους νέους κρατικούς καταυλισμούς. Οι Εύζωνοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα – παρόμοια με την εκκενωθείσα Ειδομένη. (…) Το χωριό βρίσκεται κοντά στα σύνορα και οι πρόσφυγες ελπίζουν ακόμη ότι αυτά θα ξανανοίξουν. Είναι ένας ανοικτός χώρος που τους δίνει την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε κάποια φυλακή. Έχει καταστήματα κοντά – τουλάχιστον για όσους έχουν χρήματα να ψωνίσουν. Και, ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς: Δημοσιογράφοι και βοηθοί, σε αντίθεση με τους κρατικούς καταυλισμούς, δεν αποκλείονται, επομένως μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για την κατάσταση».

«Ωστόσο, το τέλος των μικρών Ειδομένων πλησιάζει», συμπληρώνεται καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την εκκένωσή τους. Ένας εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι «το κλείσιμο της Ειδομένης έδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική και ταχεία εκκένωση από την αστυνομία», κλείνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αγοράζει την «La Repubblica» ο όμιλος ΑΝΤ1; – Το τίμημα των 140 εκατ. ευρώ – Οι πολιτικές αντιδράσεις

Υπέκυψε ο Ζελένσκι: Δέχεται να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ αν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας

Ο «θρίαμβος» του Eurogroup

Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει δεύτερο πρόγραμμα δανείων SAFE για αμυντικά έργα, σύμφωνα με πηγές

Έλενα Κουντουρά: Ανεπαρκής και ανεύθυνη η κυβέρνηση στα κρίσιμα ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας των αερομεταφορών, μετά και τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr