Σε 4.761 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Μύκονος» το μεσημέρι με 31 πρόσφυγες που βρίσκονταν στη Σάμο.
Την Τρίτη δεν υπήρξε καμία επιβίβαση σε πούλμαν με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους ασφαλείας θα ζητηθεί Τρίτη ή Τετάρτη από τους πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές στο χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά να μετακινηθούν σε άλλο σημείο (πιθανόν στην πέτρινη αποθήκη).
Το μεσημέρι στην πύλη Ε-3 μοιράστηκε από κάποιους αλληλέγγυους φυλλάδιο στα αγγλικά με το οποίο ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι «θα παλέψουν μαζί τους για το άνοιγμα των συνόρων και για την απόσυρση της ρατσιστικής συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας».
Στο φυλλάδιο αναφέρεται ότι με βάση τη συμφωνία από την 20 Μαρτίου οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα μοιραστούν με γρήγορες διαδικασίες σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο και σε αυτούς που δεν δικαιούνται.
Αναφέρει ότι η μετεγκατάσταση ισχύει μόνο για αυτούς που θα κάνουν αίτηση ασύλου και ότι αυτοί που δεν θα αιτηθούν άσυλο είναι πιθανόν να κρατηθούν και να απελαθούν.
«Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε τη βίαιη μεταφορά σε δομή φιλοξενίας»- «οι δομές για τους πρόσφυγες να είναι ανοικτού τύπου και όχι κλειστού» αναφέρεται στο συγκεκριμένο φυλλάδιο.
Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πειραιά μαζί την εισαγγελία Εφετών μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εμπλεκόμενους φορείς την Παρασκευή 1η Απριλίου έχουν δοθεί γραπτές παραγγελίες προς τα αρμόδια όργανα της ασφάλειας και του λιμενικού να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά για οτιδήποτε αξιόποινο που αφορά παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα, απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων από διάφορα άτομα σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο μεταξύ, την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για ενέργειες ατόμων οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, ζητεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωσή Αξιωματικού Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ).
«Καθημερινά πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούνται ως “φύλακες-διαιτητές” ενώ θα έπρεπε να διατίθενται για άλλους σκοπούς. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την στάση ορισμένων ατόμων που δηλώνουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θεωρούν το λιμάνι ως χώρο αποκλειστικής τους ευθύνης και παρεμποδίζουν συστηματικά το έργο των συναδέλφων, παροτρύνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία για άλλες δομές φιλοξενίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.