Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλη η Ελλάδα ένα hot spot και τα καράβια συνεχίζουν να έρχονται γεμάτα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας απέραντος καταυλισμός έχει στηθεί στα ελληνικά σύνορα και η περιοχή μοιάζει με καζάνι που βράζει ενώ ασταμάτητες είναι οι ροές με πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έχουν μπλοκαριστεί στα ελληνικά σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου χθες ξέσπασαν επεισόδια όταν απελπισμένοι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Οι αστυνομικοί των Σκοπίων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ με ελικόπτερο ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους.

Στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν πάνω από 3.000 άτομα ενώ αναμένονται και νέες αφίξεις σήμερα από τα νησιά. Χθες η αίθουσα στην πύλη Ε-7 είχε κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν σήμερα με το πλοίο της γραμμής.

Ακόμη σχεδόν 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο έχει μετατραπεί επίσης σε απέραντο καταυλισμό και ακόμη 1.200 στο Σχιστό.

Στο Ελληνικό, στον πρώτο όροφο κτιρίου της Ολυμπιακής υπάρχουν παντού σκηνές, απλωμένα ρούχα και κουβέρτες στο πάτωμα.

Η τροφοδοσία καλύπτεται από τον στρατό, ωστόσο πολίτες από όλες τις περιοχές επισκέπτονται το Ελληνικό και προσφέρουν ό,τι μπορούν.  Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε γάλατα αλλά και είδη καθαρισμού.

Στα παγκάκια, στον δρόμο, κρατώντας πλαστικές σακούλες από σούπερ μάρκετ με ό,τι τους έχει απομείνει περνούν το 24ωρο τους οι πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι, που βρήκαν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Περίπου 600 άτομα ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ξαπλωμένοι σε λερωμένα στρώματα ή σε κουβέρτες που απλώνουν πάνω στον δρόμο.

Απελπισμένοι και πεινασμένοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν ένα ποτήρι νερό που τους προσφέρουν οι εθελοντές, και τρέχουν μόλις δούνε κάποιον να μοιράζει λίγο ψωμί. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε. Τους δίνουμε μόνο τσάι, καφέ και νερό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια νεαρή Ολλανδή εθελόντρια από τη ομάδα Boat Refugee Foundation. «Προσπαθούμε μόνο να τους κάνουμε να ξεχαστούν έστω και για λίγο. Για αυτό και στήνουμε παιχνίδια για να παίζουν, να περάσει η ώρα τους».

Την ίδια στιγμή και ο στρατός μετέχει στα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Ήδη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει έκταση 70 στρέμματα, στο Ίλιον διαμορφώνεται χώρος από συνεργεία του στρατού και αναμένεται να τοποθετηθούν σκηνές για την φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή και θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα για διάστημα περίπου ενός μηνός.

Στο Κιλκίς ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς τοποθετήθηκαν 315 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο 400 σκηνές. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ο παλαιός διάδρομος θα μπορεί να φιλοξενήσει από 1.800 έως 2.000 άτομα, ενώ σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.250 πρόσφυγες. Ανάλογη θα είναι η επέκταση και στο στρατόπεδο Μαζαράκη, το οποίο σήμερα στεγάζει περίπου 1.600 άτομα αλλά θα είναι σε θέση μετά τις εργασίες να φιλοξενήσει έως και 4.000 πρόσφυγες.

Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 80% και λειτουργεί στο 80%. Σήμερα φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000.

Το κέντρο μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο Στεφανάκη, στο Σχιστό λ φιλοξενούνται 1.218 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 4.000 άτομα.

Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα κυβερνητικά στελέχη κάλεσαν τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι χώροι περιλαμβάνουν κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ., ενώ κατά προτίμηση, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Στον Πειραιά αναμένεται το πλοίο «Blue Star 1» με 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.

Στο μεταξύ αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρωινές ώρες αναχώρησε και το «Blue star 2» για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Γερμανικός Τύπος: Πληθαίνουν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μετανάστες στα ελληνικά ύδατα

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr