Σε σοβαρές καταγγελίες για ένοπλους Τούρκους διακινητές, οι οποίοι καθοδηγούν τους ανθρώπους μέσα από άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα, προέβησαν πρόσφυγες που κατέφτασαν και την Πέμπτη κατά εκατοντάδες στις ακτές της Λέσβου.
Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, μαζεύονται μέσα από τις βάρκες με τις οποίες προσεγγίζουν τις ακτές της Λέσβου από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Οι περισσότεροι από αυτούς, είναι γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, που έχουν να καταθέσουν τραυματικές εμπειρίες για το ταξίδι τους. Κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες, κάποιοι ξυπόλητοι και φυσικά βρεγμένοι, συγκεντρώνονται μέσα από τις ακυβέρνητες στην πλειοψηφία τους βάρκες και μεταφέρονται στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης. Εκεί τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, στεγνά ρούχα, ένα ζεστό τσάϊ, παπούτσια και στη συνέχεια μεταφέρονται στο hot spot της Μόριας για να καταγραφούν.
«Περπατήσαμε μέσα από ένα δάσος, μέσα στη βροχή, για να φτάσουμε τα χαράματα στη θάλασσα και να μας βάλουν μέσα στη βάρκα» λέει μια Σύρια πρόσφυγας. Άλλος μιλά για τη μεταφορά και της βάρκας αλλά και της εξωλέμβιας μηχανής από κάποιους πρόσφυγες, στους οποίους φορτώνονται όλα αυτά τα υλικά για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Άλλος αναφέρεται στους ελέγχους της Αστυνομίας στη στεριά κι άλλος για το ότι η τουρκική ακτοφυλακή, μέσα στα τούρκικα νερά, περνά δίπλα τους χωρίς να τους εμποδίσει. «Μας έχουν πει να μη φοβόμαστε και πως δε θα μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» λένε. Κοινή μαρτυρία οι ένοπλοι Τούρκοι, που τους συνοδεύουν μέχρι να επιβιβαστούν στις βάρκες και να ξεκινήσουν.
Στο hot spot της Μόριας πάλι, αποκαμωμένοι οι πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν. Ελπίζουν ότι το χαρτί της πιστοποίησης που θα πάρουν από εκεί, μπορεί να τους επιτρέψει να φύγουν για την Ευρώπη. Όλοι τους θέλουν να πάνε όσο γρηγορότερα γίνεται στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς ονειρεύονται τον παράδεισο της Γερμανίας. Τους ρωτάς αν ξέρουν για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στη διαδρομή τους προς τον παράδεισο που ονειρεύονται. Χαμογελάν. Φυγάδες από τους πολέμους στην πατρίδα τους οι περισσότεροι, λένε πως «αφού πέρασαμε από τις εμπόλεμες ζώνες, θα περάσουμε και από τα σύνορα ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης».
Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης στο hot spot της Μόριας, είχαν καταγραφεί 1400 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για το λιμάνι της Μυτιλήνης, ελπίζοντας σε μια θέση σε ένα πλοίο που θα τους πάει στον Πειραιά.