Το 2016 έφθασε και χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν στις ελληνικές ακτές και επίσης χιλιάδες άλλοι κατακλύζουν τις Βαλκανικές χώρες, αναφέρει σε ανάλυση του το Associated Press.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η προσφυγική κρίση δοκίμασε την ευρωπαϊκή ενότητα και απείλησε το όραμα μιας ηπείρου χωρίς σύνορα.
Σχεδόν 3.800 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο το 2015, κάνοντας το ταξίδι προς την Ελλάδα ή την Ιταλία με μη αξιόπλοα υπερφορτωμένα σκάφη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τις περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα της και να απελαύνει τους οικονομικούς μετανάστες, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να πατάξει τους λαθρεμπόρους.
Η Ελλάδα έχει υποστεί το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης καθώς περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ακτές της χώρας, σχεδόν όλοι φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές τουρκικές ακτές.
«Η προσφυγική ροή είναι αμείωτη, όταν ο καιρός είναι καλός η ροή αυξάνεται ανέφερε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδος Ιωάννης Μουζάλας στο Associated Press.
«Αυτό είναι πρόβλημα και δείχνει ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση – δεν λέω ότι δεν θέλει – να ανταποκριθεί στο καθήκον και υποχρέωση που είχε αναλάβει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και τους λαθρέμπορους από τις ακτές της»
Η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση ήταν πολύπλευρη, κυριάρχησε η ανησυχία για την τεράστια κλίμακα της προσφυγικής ροής και οι έλεγχοι των συνόρων.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την απροθυμία πολλών χωρών προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν, να αποδεχθούν την επιστροφή προσφύγων.
«Αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία και αν η Ευρώπη δεν λύσει τα προβλήματα θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και το 2016» προειδοποίησε ο Μουζάλας.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έφυγαν από τις χώρες τους λόγω των τζιχαντιστών, οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες.
Η Ελλάδα, με χιλιάδες μίλια ακτογραμμής, είναι η μόνη χώρα που δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί κάθε είσοδος, χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο για τη διάσωση εκείνων που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση να χειριστεί όλη αυτή την προσφυγική κρίση», δήλωσε η διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
«Δεν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και συνεχίζουμε να μην είμαστε καλά προετοιμασμένοι». Προς τα πού κατευθύνονται οι πρόσφυγες;
Σχεδόν όλοι πρόσφυγες κατευθύνονται στις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης, με τη Γερμανία και τη Σουηδία, να είναι οι αγαπημένοι προορισμοί.
Η Γερμανία έλαβε περίπου 1 εκατομμύριο αιτήσεις για άσυλο το 2015 και η Σουηδία περισσότερες από 150.000.
Η Γερμανία εισήγαγε ελέγχους στα σύνορα, το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2015 η Σουηδία με στόχο να ακακόψουν την προσφυγική ροή.