Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Λαθρομετανάστες, Λέρος, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Φαρμακονήσι, Φωτογραφίες,
Συνεχίζονται με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων μετά την ανατροπή ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη, 11 μικρά παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) δέκα γυναίκες και 9 άντρες.
Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.
Η επιχείρηση βατραχανθρώπων του Λιμενικού στο βυθσμένο ιστιοφόρο στο Φαρμακονήσι ολοκληρώθηκε, χωρίς να εντοπιστεί στο εσωτερικό του άλλος αγνοούμενος. Το σκάφος που είναι βυθισμένο και αναποδογυρισμένο βρίσκεται περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων.
Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.
Έως τώρα δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα βρίσκονταν πάνω στο σκάφος, ούτε αν υπήρχαν δουλέμποροι σε αυτό που το εγκατέλειψαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ακριβής αριθμός.
Στο Φαρμακονήσι βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση της διάσωσης αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά, την οργάνωση και το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
«Αν η διεθνής κοινή γνώμη ένοιωσε γροθιά στο στομάχι με τη φωτογραφία του μικρού παιδιού που ξεβράστηκε σε παραλία της Τουρκίας, σκεφτείτε πώς ένιωσαν οι βατραχάνθρωποι εδώ που επιχείρησαν και ανέσυραν τις σορούς 34 ανθρώπων, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν βρέφη και μικρά παιδιά», είπε ο κ. Ζώης.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο κ. Ζώης έγινε αυτόπτης μάρτυρας σύλληψης διακινητή σε σκάφος εν πλω από στελέχη του Λιμενικού. Ο δράστης είχε νωρίτερα αποβιβάσει μετανάστες στη Λέρο.