Μία αποτύπωση της κοινωνικής καθημερινότητας στην ελληνική επαρχία επιχειρεί η γερμανική εφημερίδα Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι άνθρωποι «απλά επιβιώνουν».
Όπως σημειώνει, «οι άνθρωποι στην Ελλάδα ήλπιζαν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν μια νέα αρχή. Τώρα διαλύονται οι ψευδαισθήσεις: Ελπιδοφόρες επιχειρήσεις χρεοκοπούν, κανείς δεν πιστεύει πια στην πολιτική».
Ο ανταποκριτής επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την Πρώτη Σερρών, τόπο καταγωγής του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου.
Στο χωριό φαίνεται να επικρατεί σήμερα μια αίσθηση απελπισίας και παραίτησης, όπως φαίνεται και από διαλόγους που κατέγραψε ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας σε καφενείο του χωριού.
«’Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό’, λέει κάποιος ξερά. ‘Τόσο απλό είναι’. Ένας άλλος συμπληρώνει: ‘Δεν τους φτάνει να μας πουλήσουν. Θέλουν να μας δώσουν δωρεάν’».
Στο ρεύμα εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα έχει παραλύσει» επισημαίνει ότι «εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων πολλές ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τα capital controls «πράξη απελπισίας» ώστε να αποτραπεί η «αιμορραγία» των ελληνικών τραπεζών. Το μέτρο είχε αποτέλεσμα, αλλά και «ισχυρές παρενέργειες», σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί:
«Οι περιορισμοί απειλούν να πνίξουν την οικονομία. Ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας τους στις γειτονικές χώρες του εξωτερικού ή διευθετούν εκεί τις πληρωμές τους».
Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της πενταετούς κρίσης 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου συνδέσμου στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο».