Οι βιταμίνες είναι ωφέλιμες και η πρόσληψή τους με την κατανάλωση τροφίμων συσχετίζεται με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τα βιταμινούχα σκευάσματα όμως, που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι «καραμέλες» που μπορούμε να τις παίρνουμε όποτε θέλουμε, γιατί μπορεί να αποβούν επικίνδυνα τόσο για την καρδιαγγειακή όσο και για τη γενική υγεία.
Γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο αν το συστήσει γιατρός.
Τα παραπάνω επισήμανθηκαν στη διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος από την εξειδικευμένη στην διατροφική ιατρική , γιατρό Ιωάννα Αρσενοπούλου.
«Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά είναι σίγουρα και πέρα από κάθε αμφιβολία ωφέλιμη, όμως η μακροχρόνια λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων δεν έχει αποδεδειγμένο μέχρι σήμερα όφελος στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μια καλή αξιολόγηση της διατροφικής λήψης βιταμινών από ειδικό, καθώς και εκτίμηση των επιπέδων των βιταμινών του στον ορό, ώστε σε περίπτωση ανεπάρκειας, να αποφασισθεί αν θα δοθεί συμπλήρωμα με βιταμίνες, με ποιές ακριβώς και για πόσον καιρό. Η αυτοσχέδια, μακροχρόνια και ανεξέλεγκτη ως προς την δοσολογία λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιαγγειακή και για τη συνολική υγεία μας” επισήμανε η κ.Αρσενοπούλου , σε διάλεξή της με θέμα “Βιταμίνες και καρδιαγγειακή νόσος».
Μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους, έδειξαν ότι η πρόσληψη βιταμινών με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών που περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες, καθώς και τα επίπεδα αυτών των βιταμινών στο αίμα, είχαν αντίστροφη σχέση με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, από πειραματικές μελέτες σε ζώα, φάνηκε ότι η χορήγηση βιταμινών μείωσε τα επίπεδα της αορτικής πάχυνσης και της καρωτιδικής στένωσης και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ωστόσο, από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές(RCTs)σε ανθρώπους, δεν φάνηκε σημαντικό όφελος από την χορήγηση συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτικές βιταμίνες σε μεγάλες δόσεις.
Αντιθέτως, σε κάποιες από τις μελέτες (ATBC study) φάνηκε ακόμα και αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας, όπως για παράδειγμα αύξηση των θανάτων από αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μετά από χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης Ε, και σε άλλες ακόμα και αύξηση των καρκίνων.
Μια μεγάλη κλινική δοκιμή (Physicians Health Study- phase II) πρόσφατα έδειξε ότι η χορήγηση σκευάσματος πολυβιταμίνης για πολλά χρόνια σε άνδρες γιατρούς, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά είχε κάποια θετικά αποτελέσματα στον κίνδυνο για καρκίνο.