Tέλος στην ταλαιπωρία των ΑΜεΑ βάζει η κυβέρνηση που προχωράει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα αφορούν:
1.Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας
2.Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος
3.Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα ΚΕΠΑ οι δικαιούχοι.
4.Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής των Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γ. Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).
5.Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και την κάλυψή του από άλλες πηγές.
Βασικός σκοπός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι να δοθεί τέλος στον εγκλωβισμό των ΑμεΑ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αλλά και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση αποφάσεων.
Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης των αναπηρικών συντάξεων αλλά και να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, που βρίσκεται στις επιτροπές ΚΕΠΑ.