Μμμμ… Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες; Βασικά κανείς!
Ας μάθουμε την τέλεια συνταγή για να τις απολαύσουμε στο έπακρο.
Πρώτα απ΄όλα διαλέγουμε σφιχτές πατάτες και δίνουμε προσοχή στη φλούδα. Όσο πιο σκούρο χρώμα έχει τόσο καλύτερες θα είναι για το τηγάνι.
(για 2 – 4 άτομα)
4 πατάτες κομμένες σε μπαστουνάκια ή ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ισοπαχείς ροδέλες. Στη συνέχεια σε λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού. Βάζουμε τις πατάτες μέσα σε λεκανίτσα πλαστική (σ.σ. ποτέ μεταλλική), καλύπτουμε με νερό και φυλάσσουμε επί 2 ώρες στο ψυγείο.
Μέσα σε βαθύ τηγάνι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φριτέζα) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τόσο λάδι όσο το μισό περίπου ύψος του σκεύους.
Στραγγίζουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς με χαρτί κουζίνας τις πατάτες.
Με ένα ειδικό θερμόμετρο κουζίνας ελέγχουμε τη θερμοκρασία του λαδιού και αγγίζοντας τους 170°C θα ρίξουμε τις πατάτες σε μικρές δόσεις, αναλόγως και της χωρητικότητας του τηγανιού.
Τηγανίζουμε για 4 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά περίπου.
Έτσι όπως είναι μισοτηγανισμένες οι πατάτες, τις φυλάμε στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε, τέλος, το λάδι σε μέτρια φωτιά, θερμομετρούμε και αγγίζοντας τους 190°C επαναλαμβάνουμε το τηγάνισμα για 2 λεπτά σε μικρές δόσεις.
Στραγγίζουμε πάλι σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατίζουμε και σερβίρουμε.
Tip: Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτετε τις πατάτες για να τις διατηρήσετε ζεστές, γιατί έτσι μαλακώνουν και χάνουν την τραγανιστή υφή τους.