Η κρεμμυδόσουπα είναι μια καταπληκτική σούπα που χαρακτηρίζεται από τα απλά και οικονομικά συστατικά της…
5 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο ή ζωμό κρέατος
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. κονιάκ
4 κλωναράκια θυμάρι, δεμένο με σπάγκο κουζίνας
4 κουτ. της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
12-15 φέτες ψωμί μπαγκέτα
1 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέσα σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ.
Έπειτα, προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και τα αρωματικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, κόβουμε τη μπαγκέτα σε φέτες και τη σοτάρουμε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.
Προσθέτουμε τη μπαγκέτα και το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε τη σούπα στην αντίσταση του φούρνου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.