Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζει όχι μόνο να εντυπωσιάζει με τις συνεχείς καταπληκτικές του ανακαλύψεις αλλά να ανταγωνίζεται καθημερινά τον εαυτό του καταφέρνοντας να σπάει ρεκόρ που το ίδιο έχει επιτύχει σε διάφορες κατηγορίες παρατηρήσεων.
Το James Webb ανίχνευσε και παρατήρησε τον αρχαιότερο και πιο μακρινό γαλαξία που γνωρίζουμε.
Πρόκειται για ένα γαλαξία που έλαβε την ονομασία JADES-GS-z14-0 και τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb δείχνουν ότι ο γαλαξίας αυτός υπήρχε περίπου 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν είναι ηλικίας περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών κάτι που σημαίνει ότι αν η χρονολόγηση του γαλαξία είναι ορθή αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες βλέπουν εικόνες και μελετούν δεδομένα όταν ο Κόσμος ήταν στο 2% της τρέχουσας ηλικίας του.
Ο προηγούμενος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ ήταν ένας γαλαξίας που ανίχνευσε και παρατήρησε το James Webb η ηλικία του οποίου έχει οριστεί στα 325 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η έκταση και το φως
Οι αστρονόμοι που μελετούν το γαλαξία λένε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της ανακάλυψης δεν είναι τόσο η αρχαιότητα και η απόσταση του αλλά μάλλον το μεγάλο του μέγεθος και η υψηλή φωτεινότητα του κάτι που υποδηλώνει πολύ μεγάλο αριθμό άστρων γεγονός όμως που έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία που αναφέρει ότι μετά την Μεγάλη Έκρηξη υπήρξε μια μακρά περίοδος που αποκαλείται Κοσμικός Μεσαίωνας κατά την οποία το νεογέννητο διαστημικό περιβάλλον δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη γέννηση άστρων ή τουλάχιστον τη μαζική γέννηση άστρων σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπορούν να σχηματιστούν γαλαξίες και πέρασαν αρκετές εκατοντάδες εκατ. έτη για να κάνουν την εμφάνιση τους γαλαξίες και μάλιστα μεγάλου μεγέθους.
Όπως είναι ευνόητο η συνεχής ανακάλυψη από το James Webb ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας γαλαξιών ξαναγράφει στην ουσία την ιστορία του Σύμπαντος, το πώς εξελίχθηκε μετά την γέννηση του και τη μελλοντική του κατάσταση.