Και ενώ ο κροκόδειλος ο Σήφης των Ποταμών παραμένει ασύλληπτος ακόμα και από τον ειδικό ερπετοδαμαστή Ολιβιέ Μπερά, οι… χωριανοί του στη μικρή κοινωνία των Βολιώνων του Αμαρίου τον έχουν περιλάβει στα… δημοτολόγια της τοπικής κοινότητας και χαρακτηρίζουν την εμφάνιση και παραμονή του… «θείο δώρο».
Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το madeincreta.gr, θεωρούν ότι ο κροκόδειλος «τους ανήκει», γιατί, αιτιολογεί ο συνταξιούχος ναυτικός Στέλιος Κεχαγιαδάκης, «τις πιο πολλές φορές ζει στα δικά μας χωράφια και εκεί περνά την ώρα του, λιάζεται και και τρέφεται».
Ανεξάρτητα, πάντως, πού έχει… πολιτογραφηθεί μετά και τη διεθνή διάσταση που έχει πάρει το θέμα, «ο Σήφης ανήκει και στα τρία χωριά της λίμνης των Ποταμών, και δεν είναι ούτε Βολιωνίτης, ούτε Παντανασσώτης, ούτε Πατσώτης και εμείς υπογράφομε με χέρια και με πόδια να μείνει στον τόπο μας». Μα φαίνεται, πως ούτε ο κροκόδειλος Σήφης θέλει να τους… αποχωριστεί και τούτο φάνηκε στις επιχειρήσεις του Γαλλο-Μαροκινού που απέτυχαν και πριν λίγους μήνες και πρόσφατα…
Τις αποτυχίες του, ωστόσο, κάποιοι φανατικοί «κροκοδειλάκηδες» των Βολιώνων, της Παντάνασσας και του Πατσού, τις… πανηγυρίζουν και πρώτος ο Μάρκος Ιερωνυμάκης, ο πρόεδρος του πολιτικού κόμματος της περιοχής, που όλο αυτό το διάστημα έχει στρατευτεί σε ένα… αγώνα δρόμου με ομιλίες και συγκέντρωση υπογραφών «να μείνει ο Σήφης στο φράγμα γιατί δημιουργεί ανάπτυξη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη επιχείρηση του Μπερά ο πρόεδρος, που είναι και… οικολόγος και… προστάτης των άγριων ζώων, του χάλασε τη… σούπα όταν σε ώρες απόλυτης ησυχίας που ζήτησε για τη σύλληψη του, εκείνος ξεσήκωσε τον… κόσμο με κλάξον και διάφορους άλλους τρόπους και έτρεψε σε φυγή το ερπετό…
Οι γυναίκες δεν μαζεύουν τις ελιές
Και ενώ ήδη δημιουργήθηκε… κίνημα υπέρ του Σήφη από τον Νείλο και της παραμονής του στη λίμνη, γυναίκες από τις γειτονικές Βολιώνες αρνούνται επίμονα να βρεθούν στους ελαιώνες τους εκεί κοντά, για να μαζέψουν τον καρπό, φοβούμενες την εμφάνιση του κροκόδειλου και επίθεσή του.
«Οι γυναίκες φοβούνται», επιβεβαιώνει ο Στέλιος Κεχαγιαδάκης, «και δεν πάνε να μαζέψουν τις ελιές στα χωράφια που είναι κοντά στο φράγμα. Σου λένε «κι αν έρθει ποιος θα μας γλιτώσει;». Εμείς τον θέλουμε, είναι δικό μας κοπέλι και αν μας τον πάρουν θα στενοχωρηθούμε. Εγώ λέω να υπάρξουν οι προδιαγραφές, να τον βάλουν σε κλουβί και να μείνει με ασφάλεια…»
Βέβαια, η φημολογία μετά την αποκάλυψη του ερπετού στους Ποταμούς, συνεχίζει να οργιάζει! Κάποιοι επιμένουν ότι «υπήρξε σχέδιο για να έλθει και να παραμείνει», ώστε «να διαφημιστεί η περιοχή και να ωφεληθούν τα μαγαζιά», και ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν ότι «ο Σήφης βρίσκεται εδώ τώρα και τέσσερα χρόνια» και μόνο αυτή τη χρονική περίοδο των δυσκολιών «κρίθηκε σκόπιμο να βγει από το νερό». Πάντως, ανεξάρτητα από την προβολή και το θέαμα που προσφέρει στους περίεργους, άνθρωποι άδραξαν την ευκαιρία και λειτούργησαν προσφέροντας στους επισκέπτες σουβενίρ με τον κροκόδειλο και «βγάζουν μεροκάματο», πέραν των άλλων ωφελειών που έχουν επαγγελματίες του φράγματος.
Η θέση, πάντως, του υπερήλικα Γιώργου Κεχαγιαδάκη, που στα 89 του χρόνια ανεβαίνει ακόμα στα βουνά, και του έλαχε τώρα να δει και να μιλήσει για κροκόδειλο, δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της φυγής του ερπετού. «Ας αποφασίσουν αυτοί, ξάτους! ότι θέλουνε να κάνουνε…», λέει. Το σίγουρο είναι, ωστόσο, πως «είναι μουσαφίρης και ήρθενε να διαφημίσει την περιοχή μας, καλό είναι αυτό», θα πει.
Όταν τίθεται το ερώτημα πώς θα επιβιώσει στη λίμνη αφού δεν ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, και χρειάζεται τροπικό κλίμα, ο Στέλιος Κεχαγιαδάκης απαντά:
«Ξανοίγουνε να μας πάρουνε το θείο δώρο οι επιτήδειοι, και μας λένε πως δεν θα αντέξει και θα ψοφήσει. Μα εδά τον έχομε τέσσερα χρόνια και άντεξε…». Και τα αρνιά που καταγγέλλεται από κάτοικο της περιοχής ότι εξαφανίστηκαν; ερωτάται.«Αυτά τα έφαγαν άλλοι κροκόδειλοι και όχι ο Σήφης που υποπτεύονται», λέει.
Εν πάση περιπτώσει, το ερπετό του Νείλου συνεχίζει να… κάνει τη ζωή του στους Ποταμούς, ο Μπερά παραμένει στην περιοχή επιχειρώντας τη σύλληψή του, οι επισκέπτες εξακολουθούν να φτάνουν και με κιάλια προσπαθούν να τον εντοπίσουν και οι συζητήσεις μόνο γύρω από αυτό περιστρέφονται…