Ερασιτέχνες αστρονόμοι βλέποντας δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο TESS διέκριναν την πιθανή παρουσία ενός πλανητικού συστήματος σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηρακλή.
Ομάδα επιστημόνων ανέλαβε να διερευνήσει τα ευρήματα των ερασιτεχνών αστρονόμων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» επιβεβαιώνει την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4,5 χιλιάδες εξωπλανήτες όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε συστήματα που μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί δεύτερος πλανήτης σε αυτά.
Τα συστήματα που έχουν εντοπιστεί δύο ή περισσότεροι πλανήτες είναι ελάχιστα για αυτό και η ανακάλυψη τους παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το νέο πλανητικό σύστημα.
Το άστρο του συστήματος στο οποίο οι επιστήμονες έχουν δώσει δύο κωδικές ονομασίες (TOI-2319 ή SAO 84691) έχει μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος και λίγο πιο φωτεινό από το μητρικό μας άστρο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη δύο πλανητών που κινούνται γύρω από αυτό το άστρο οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία της σούπερ-Γαίας δηλαδή πλανητών με μέγεθος ως και δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης.
Ο κοντινότερος στο άστρο πλανήτης ονομάστηκε HD 152843b, είναι 3.4 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε 12 ημέρες.
Ο δεύτερος πλανήτης ονομάστηκε HD 152843c είναι 5.8 φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από την Γη και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε 19-35 ημέρες.
«Μελετώντας τους δύο πλανήτες ταυτόχρονα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται γειτονικοί πλανήτες.
»Οι δύο πλανήτες αυτού του συστήματος είναι πλανήτες αερίου και πολύ καυτοί για να υποστηρίξουν την ζωή αλλά παρόλα αυτά είναι πολύτιμοι στην μελέτη για την ποικιλία των πλανητών στον γαλαξία μας.
»Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τα πρώτα μικρά βήματα στην προσπάθεια εντοπισμού και μελέτης ενός πλανήτη παρόμοιου με την Γη και συνεχώς διευρύνουμε τα όρια του τι μπορούμε να δούμε στο Σύμπαν» αναφέρει η Νόρα Έισνερ, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας.