Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αθήνα, Ακρόπολη, Αττική, Κλιματική Αλλαγή, Παρθενώνας, Υπουργείο Πολιτισμού,
Η κλιματική αλλαγή απειλεί αρχαία μνημεία της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Ακρόπολη, αναφέρει το Reuters.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνει τα μάρμαρα, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία ή οι καταρρακτώδεις βροχές, έχουν προκαλέσει δομικά προβλήματα σε αρχαία τείχη και ναούς, επισημαίνει το Reuters, σε δημοσίευμα για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι η Ακρόπολη είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, παρατηρεί ότι υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου.
«Στα τείχη της αρχαίας Αθήνας υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε στο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
»Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της, όμως η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες περιπτώσεις.
»Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη αρχαίων πόλεων που δεν είχαν προβλήματα πριν», δήλωσε η κ. Βλαζάκη.
Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από πλημμύρες σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία.
Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της, τόνισε ο κ. Ζερεφός και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.