Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρκτική: Θερμαίνεται δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη

Αρκτική: Θερμαίνεται δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρκτική, Γη, Κλιματική Αλλαγή,

Δύο φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη Γη θερμαίνεται η Αρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον Βόρειο Πόλο.

Σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), υπάρχει μία μαζική μείωση των θαλάσσιων πάγων και του χιονιού στην περιοχή της Αρκτικής, με τις θερμοκρασίες κοντά στο Βόρειο Πόλο να φτάνουν έως και τους 20 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τον Νοέμβριο.

Η έκθεση, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 61 επιστήμονες σε 11 χώρες, αποκαλύπτει ότι οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από την Αρκτική από τον Οκτώβριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2016 ήταν μακράν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1900.

Εξάλλου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή μειώθηκε όλους τους μήνες του 2016 και σχεδόν σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τη Βερίγγειο Θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι έχει αλλάξει ο κύκλος του άνθρακα, λόγω της τήξης του μόνιμου πάγου στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Στο μόνιμο στρώμα του πάγου αποθηκεύεται περισσότερος άνθρακας από ό,τι στην ατμόσφαιρα της Γης, και όταν αυτό λιώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς, αυξάνεται η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαθεί 3,76 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου από την Αρκτική και την Ανταρκτική, περισσότερα από τη συνολική έκταση της Ινδίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο πλανήτης θερμαίνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι επιστήμονες πιστεύουν πως ανακάλυψαν το γιατί

Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου

Το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τι χρειάζεται να γίνει

Η Γη αποχαιρετά το μίνι φεγγάρι της που «αιχμαλώτισε» πριν δύο μήνες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr