Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πετρέλαιο: Επίπτωση στη νομισματική πολιτική

Πετρέλαιο: Επίπτωση στη νομισματική πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σήμερα Παρασκευή, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στις ασιατικές αγορές διαμορφώνεται στα 71,30 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 68,02 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν στη Βιέννη να διατηρήσουν το ανώτατο επίπεδο παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα παρά τις αντιδράσεις ορισμένων μελών του Οργανισμού, για μείωση της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να μειώσει κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού, που έχουν συνολικά υποχωρήσει κατά 35% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Οι Financial Times υποστηρίζουν πως ο ΟΠΕΚ «έριξε το γάντι» στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, ξεκινώντας ένα πόλεμο τιμών με στόχο την οικονομική εξουθένωση των πιο αδύναμων παραγωγών.

«Η Σαουδική Αραβία αντιστάθηκε στις εκκλήσεις, ελπίζοντας προφανώς ότι μια μακρά περίοδος με χαμηλές τιμές θα πιέσει τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και θα εξοβελίσει από την αγορά όσους έχουν υψηλό κόστος παραγωγής», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν όλους τους παραγωγούς πετρελαίου διεθνώς, από τη Ρωσία που σήμερα ευρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών κυρώσεων λόγω της Ουκρανίας, μέχρι και τη Βενεζουέλα, τη Νιγηρία και το Ιράν, οι οποίες ουσιαστικά συντηρούνται από τα έσοδα από την πώληση καυσίμων.

Η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τιμών των καυσίμων επιδρά στη νομισματική πολιτική. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συγκρατούνται, μειώνονται οι λόγοι για αυξήσεις επιτοκίων π.χ. από την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή καθιστά ακόμη πιο απαιτητική την άσκηση της νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι χαμηλές τιμές των καυσίμων τροφοδοτούν τον αποπληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την εΠαρασκευή για τον ενδεικτικό πληθωρισμό της ευρωζώνης το Νοέμβριο, αλλά και για τις λιανικές πωλήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία θα οριοθετήσουν εν πολλοίς τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης και ειδικά για το εάν θα μπορούσε να περιλάβει τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα απόκτησης χρεογράφων που θα μεγεθύνει τον ισολογισμό της έως και κατά 1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές ένα από τα στοιχεία που πρέπει να τεκμηριωθεί είναι σε πιο βαθμό τα χρήματα που εξοικονομούν τα νοικοκυριά από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων , καλύπτουν άλλες καταναλωτικές τους ανάγκες ή όχι.

Έκθεση της τράπεζας Unicredit έχει ήδη τοποθετήσει στα 35 δισ. ευρώ το όφελος για τα γερμανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η ελάφρυνση του επιχειρηματικού κόστους, μεταφράζεται σε μειώσεις τιμών και ενδυναμώνει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ερντογάν και Νετανιάχου ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο ισχυρός άνδρας στη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησε ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; – Διάχυτη η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο

Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τι χρειάζεται να γίνει

Η Ρωσία στρατολογεί άντρες από την Υεμένη μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούτι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr